You are currently viewing Godišnjica premijere albuma Made in Japan grupe Deep Purple

Godišnjica premijere albuma Made in Japan grupe Deep Purple

Na današnji dan, 8. prosinca 1972. godine slavna britanska hard-rock grupa Deep Purple objavljuje legendarni album uživo naslovljen “Made in Japan”. Povijesno gledano, bila je to kruna rada najpoznatije postave benda koju su činili pjevač Ian Gillan, gitarist Ritchie Blackmore, klavijaturist Jon Lord, basist Roger Glover i bubnjar Ian Paice. No vratimo li se u doba njegova nastanka, kontekst postaje sasvim drukčiji, a važnost koju je imao unutar same grupe bila je ravna nuli.

Grupa se opirala snimanju živih albuma smatrajući da tadašnja tehnologija ne može dovoljno kvalitetno uhvatiti glazbu i atmosferu koja je vladala na njihovim koncertima. Zbog toga je tržište bilo preplavljeno njihovim bootleg-izdanjima, a ono pod nazivom “H-Bomb” postalo je jednom od najprodavanijih LP ploča tog vremena. Odlaskom na turneju po Japanu organizator ponovo predlaže snimanje albuma uživo, barem u promotivne svrhe. Bend, iako nevoljko, ipak pristaje i čak postavlja uvjete: da se dovode Martin Birch kao tonac i producent, da se album objavi samo u Japanu (što se srećom nije ostvarilo) te naposljetku da članovi budu vlasnici snimaka.

Koliku su mu važnost pridavali, govori i činjenica da se Blackmore, Lord i Gillan uopće nisu pojavili na finalnom miksu, a nisu ga ni poslušali sve dok se nije pojavio u prodaji. Kako god bilo, “Made in Japan” pokorio je sve top-liste, i to na globalnoj razini, te Deep Purple ustoličio kao jednu od važnih sastavnica velike hard ‘n’ heavy trojke. Svuda rado slušan i odlično prodavan, album je 2012. godine u anketi muzičkog magazina Rolling Stone postavljen na šesto mjesto najvećih albuma snimljenih uživo.

Popis pjesama: 1. Highway Star | 2. Child in Time | 3. Smoke on the Water | 4. The Mule | 5. Strange Kind of Woman | 6. Lazy | 7. Space Truckin’.

Goran Čelig