You are currently viewing Godišnjica objavljivanja legendarnog albuma Thriller Michaela Jacksona

Godišnjica objavljivanja legendarnog albuma Thriller Michaela Jacksona

Na današnji dan, 30. studenog 1982. godine objavljen je legendarni šesti studijski album “Thriller” (Epic) Michaela Jacksona. Miješajući rock, pop i R & B, “Thriller” je proveo nevjerojatnih 190 tjedana na britanskoj ljestvici albuma, a postao je najprodavanijim pop-albumom svih vremena, s prodajom većom od 100 milijuna primjeraka.

S albuma koji je audiovizualnim ambicijama definirao novo glazbeno doba skinuto je čak sedam singlova (od devet pjesama), uključujući “Beat It”, pjesmu u kojoj su gostovali gitaristi Eddie Van Halen i Steve Lukather, a u “The Girl Is Mine” gostovao Paul McCartney. Vincent Price posudio je glas u naslovnoj pjesmi “Thriller”, sestre Jackson pjevale su “P.Y.T.” a “Billie Jean” Michael Jackson odradio je sam!

Jacksonu je taj album donio status kralja popa i postao glazbeno nadahnuće mnogima. Unatoč brojnim kontroverzama i optužbama za pedofiliju, Jacksonova popularnost nije bila ugrožena, a na glazbenoj platformi Spotify njegova se glazba i danas “streama” više od 35 milijuna puta mjesečno.

Mnoge čarolije s “Thrillera” mogu se zahvaliti producentu Quincyju Jonesu iako izdavačka kuća Epic time nije bila oduševljena jer je Jones dolazio iz jazz-miljea, glazbe čija je prodaja bila “kikiriki” u očima glazbene industrije. No između Jacksona i Jonesa razvila se suradnja u kojoj su, u jednom slučaju i doslovno, frcale iskre. “Kad smo završavali pjesmu ‘Beat It’, radili smo pet noći i dana, bez sna. U jednom trenutku zvučnici su se doslovno zapalili”, rekao je Jones svojedobno u razgovoru za Rolling Stone.

“Thriller” se unatoč silnom uspjehu na pop-ljestvicama nije u prvi mah uspio probiti na glazbenom kanalu MTV, koji nije želio prikazati video za drugi singl s albuma, megahit “Billie Jean”, uz obrazloženje da se crnačka glazba ne uklapa u njegov program, kojim dominira rock, a njime dominiraju bijelci. Šef Jacksonove izdavačke kuće Walter Yetnikoff zaprijetio je da će javno osuditi MTV kao rasistički i svim glazbenicima iz njezina kataloga, uključujući i rokere, zabraniti da se ondje emitiraju. Yetnikoff je dobio bitku s MTV-jem, ali se ubrzo sukobio i sa samim Jacksonom jer je glazbenik želio milijun dolara za snimanje videa za zadnji singl s albuma, pjesmu nazvanu “Thriller”. Jackson je želio raditi s priznatim filmskim redateljem Johnom Landisom, a Yetnikoff je smatrao da cijela priča nema smisla jer je album odavno bio na broju jedan. “No Michael je imao viziju i bio je svojeglav”, rekao je Olivier Cachin, autor dviju knjiga o Jacksonu.

Rezultat je bio videospot u trajanju od 14 minuta, poput minifilma, a premijeru je imao u holivudskom kinu pred desecima slavnih. I ne samo da je Jacksona pretvorio u vukodlaka i izvukao žive mrtvace iz njihovih grobova nego je i pokrenuo novu granu glazbenog biznisa – ekstravagantne i ambiciozne videospotove koji su definirali pop-kulturu u iduća dva desetljeća.

Popis pjesama: 1. Wanna Be Startin’ Somethin’ | 2. Baby Be Mine | 3. The Girl Is Mine | 4. Thriller | 5. Beat It | 6. Billie Jean | 7. Human Nature | 8. P.Y.T. (Pretty Young Thing) | 9. The Lady in My Life.

Goran Čelig