You are currently viewing Godišnjica objavljivanja legendarnog albuma Overkill rock-grupe Motörhead

Godišnjica objavljivanja legendarnog albuma Overkill rock-grupe Motörhead

Na današnji je dan, 24. ožujka 1979. godine objavljen drugi studijski album legendarne britanske rock-skupine Motörhead, slavni “Overkill” (Bronze).

Motörhead je osnovan 1975., a najveći uspjeh postigao je krajem 70-ih i početkom 80-ih godina prošloga stoljeća, posebice albumima “Overkill”, “Bomber”, “Ace of Spades” i “No Sleep ’til Hammersmith”. Stilski je proizašao iz sastava Hawkwind i Pink Fairies, a uzori su članovima Motörheada uvijek bili The Beatles, Eddie Cochran, Little Richard i slični.

Motörhead smatraju modernom, progresivnom rock ‘n’ roll grupom, a jedini izvorni član bio je basist, pjevač i skladatelj Ian Fraser Kilmister, nadasve poznat pod nadimkom Lemmy. Umro je 28. prosinca 2015. godine.

Motörhead je nastao prije heavy metala i punka. Službeno, metal je nastao kao British heavy metal movement 1980. godine, a punk nešto prije toga, 1977., dočim je Motörhead, rekosmo, oformljen još dvije godine prije službenoga početka punka. Članovi su bili Lemmy, Larry Wallis (gitara) i Lucas Fox (bubnjevi). Njihova se glazba može opisati kao prljavi i bučni rock and roll. Njihova životna filozofija slična je onoj koju su imali hipiji, kontra plemenskog načina razmišljanja, ljudskog primitivizma, političara i ostalog establišmenta. Sveprisutan je humor, u stilu Montyja Pythona, a čak je i Michael Palin gostovao i održao govor na njihovu albumu “Rock ‘n’ Roll”.

Današnji obljetnički album njihovo je legendarno ostvarenje “Overkill”, originalno objavljen prije 44 godine za tadašnju etiketu Bronze Records, veliku izdavačku kuću, s boljim studijskim uvjetima, poznatim producentom Jimmyjem Millerom, koji je radio s velikanima poput Traffica i The Rolling Stonesa… Svi elementi za prijelomni album u karijeri Motörheada bili su tu, a bile su tu i pjesme koje su to itekako opravdale. Album “Overkill” te je 1979. godine zvučao kao eksplozija atomske bombe. Upravo je na njemu stvoren klasični Motörheadov zvuk, a album je imao i neočekivani utjecaj na rastuću punk-scenu popevši se na razne top-ljestvice. Do danas ušao je u sve moguće izbore najboljih 100 albuma svih vremena. “Overkill”, “Stay Clean”, “No Class”, “Dammage Case”, “Tear Ya Down” i “Metropolis” zaslužne su što se ta ploča i danas smatra jednim od najboljih Motörheadovih izdanja.

Album je snimljen u postavi koju su tada činili Lemmy Kilmister (vokal i bas), Phil Philthy Animal Taylor (bubanj) i Fast Eddie Clarke (gitara). Danas su sva trojica pokojnici.

Popis pjesama: 1. Overkill | 2. Stay Clean | 3. (I Won’t) Pay Your Price | 4. I’ll Be Your Sister | 5. Capricorn | 6. No Class | 7. Damage Case | 8. Tear Ya Down | 9. Metropolis | 10. Limb from Limb.

Goran Čelig