You are currently viewing Godišnjica objavljivanja debi-albuma Suede istoimenoga sastava

Godišnjica objavljivanja debi-albuma Suede istoimenoga sastava

Na današnji dan prije 30 godina, 29. ožujka 1993., objavljen je debitantski album britanske grupe iz Londona – Suede, jednostavno nazvan “Suede” (Nude Records). Bio je to najbrže prodan debitantski album u britanskoj povijesti (prije negoli su se pojavili prvijenci Oasisa i Arctic Monkeysa). Zvukom su uvelike podsjećali na The Smithse i Davida Bowieja.

Suede su diskografski proboj započeli singlom “The Drowners” objavljenim na nezavisnoj etiketi Nude Records u svibnju 1992. Iako ploča nije ostvarila bitniji komercijalni uspjeh (zaustavila se na 49. mjestu nacionalne ljestvice), poslužila je kao solidna prezentacija sastava koji melodijama, tematikom pjesama i produkcijom prilično odskače od ondašnjih standarda. No zato je idući singl “Metal Mickey” postigao optimističnije rezultate – odlično 17. mjesto. Štoviše, pojedini su ih glazbeni mediji već tada nazivali “nadom britanskog rocka”, “najboljim mladim bendom u UK” i sličnim laskavim epitetima, što je pozitivno djelovalo na ego frontmena i pjevača Bretta Andersona.

Prvi je album objavljen u prilično nezahvalnom, konkurentskom ozračju – bilo je to vrijeme afirmacije i prvih uspjeha srodnih, danas također planetarno poznatih imena poput Pulpa, Blura, Supergrassa i drugih, a uskoro će zasjati i zvijezda Oasisa. Unatoč tome, to je ostvarenje, nastavivši putem zacrtanim na prethodnom singlu, razvilo sve bitne elemente koji su već postali značajka benda, s posebnim naglaskom na Andersonovim postromantičarskim tekstovima koji uz primjetnu dozu cinizma, ali i samoironije razglabaju o sazrijevanju, ljubavi i teškoćama na planu seksualne identifikacije. Kontroverzi koja od početka prati sastav posebno pridonosi diskutabilni omot albuma.

Na opće iznenađenje, taj uradak vrlo brzo uskače na prvo mjesto nacionalne liste albuma. Nedavno odškrinuta vrata uspjeha sada su širom otvorena. Uslijedile su europska i američka turneja, a za potrebe te druge sastav će zbog komplikacija s pravima korištenja imena Suede nastupati kao London Suede. Otprilike tada dolazi do prvih trzavica između dva ključna člana, Bretta Andersona i gitarista Bernarda Butlera, što ih neće u konačnici spriječiti da zajedno snime i sljedeći veliki album “Dog Man Star”.

Osim Bernarda i Butlera, kvartet je upotpunjavala ritam-sekcija koju su činili basist Mat Osman i bubnjar Simon Gilbert. Album je producirao Ed Buller.

Popis pjesama: 1. So Young | 2. Animal Nitrate | 3. She’s Not Dead | 4. Moving | 5. Pantomime Horse | 6. The Drowners | 7. Sleeping Pills | 8. Breakdown | 9. Metal Mickey | 10. Animal Lover | 11. The Next Life.

Goran Čelig