You are currently viewing Godišnjica objavljivanja debi-albuma Kick Out the Jams sastava MC5

Godišnjica objavljivanja debi-albuma Kick Out the Jams sastava MC5

Na današnji dan, 1. veljače 1969. godine legendarna proto-punk skupina iz Detroita MC5 objavljuje za Elektra Records svoj prvijenac, legendarni “Kick Out the Jams”. Jac Holzman iz diskografske kuće Elektra predložio je da se album snimi uživo kako bi se uhvatila ta silna energija koju je bend isporučivao jer nitko nije bio zadovoljan snimljenim materijalom nakon izlaska iz studija. Rečeno, učinjeno!

Album “Kick Out the Jams” snimljen je uživo u detroitskom Grande Ballroomu tijekom dvije noći, Đavolje noći i Noći vještica 1968. godine. Pobrao je nepodijeljeno pozitivne kritike unatoč “primitivnoj” tehnici snimanja i još primitivnijem muziciranju, što je kompenzirano ogromnom količinom energije koja se poput slapa prelijevala s pozornice uzrokujući totalno ludilo u dvorani, koje je na trenutke bilo veoma teško kontrolirati.

Bend i diskografska kuća upozoravali su da se album “Kick Out the Jams” mora slušati glasno, iz čega će poslije nastati poznata krilatica: “This is an album that refuses to be played quietly!”, a iz pera cijenjenoga kritičara tog doba Marka Deminga stigla je ocjena kako je “Kick Out the Jams” najmoćniji živi album ikada napravljen. I danas, 54. godine poslije dok ga se sluša, teško je oduprijeti se tom dojmu.

Album otvara vjerojatno najveća najava koja je ikada otisnuta na bilo kojem nosaču zvuka i koju svaki, ama baš svaki glazbeni sladokusac zna napamet. Već ta najava toliko je podigla tenziju u publici da je do eksplozije s prvim odsviranim notama jednostavno moralo doći. Otprilike pola skladbi s albuma pjesme su drugih autora, ali u tom ranogaražnom stilu zvuče nevjerojatno, toliko da vjerojatno ni njihovi autori ne vide neku sličnost s originalom. Sudbina benda nakon tog albuma dobra je podloga za scenarij filma znanstvene fantastike.

Produkciju albuma potpisuju Jac Holzman i inženjer zvuka Bruce Botnick, a MC5 su bili kvintet u sastavu Roby Tyner kao glavni vokal benda, Wayne Kramer i Fred Sonic Smith svirali su gitare, Michael Davis bio je na basu, a bubnjao je Dennis Thompson.

Popis pjesama: Ramblin Rose | 2. Kick Out the Jams | 3. Come Together | 4. Rocket Reducer NO. 62 (Rama Lama Fa Fa Fa) | 5. Borderline | 6. Motor City Is Burning | 7. I Want You Right Now | 8. Starship.

Goran Čelig