You are currently viewing Godišnjica objavljivanja debi-albuma Diamond Life britanske pjevačice Sade Adu

Godišnjica objavljivanja debi-albuma Diamond Life britanske pjevačice Sade Adu

“Diamond Life” debitantski je studijski album engleskoga benda Sade koji je u Ujedinjenome Kraljevstvu na današnji dan, 16. srpnja 1984. godine objavio Epic Records, a u Sjedinjenim Državama 27. veljače 1985. Portrait Records.

Nakon studija modnoga dizajna, a poslije i manekenstva, Helen Folasade Adu, britanska pjevačica rođena u Nigeriji 16. siječnja 1959. godine, a profesionalno poznata kao Sade Adu ili jednostavno Sade, počela je pjevati s britanskim bendom Pride. Tijekom tog vremena Adu i tri originalna člana Pridea – Paul Anthony Cook, Paul Denman i Stuart Matthewman – napustili su grupu i osnovali vlastiti bend pod nazivom Sade. Nakon raznih demo-snimaka i nastupa Sade je zainteresirao izdavačke kuće te potpisao za Epic.

Snimanje albuma počelo je 1983. u Power Plant Studios u Londonu i trajalo je šest tjedana. Produkciju je preuzeo Robin Millar, a snimljeno je petnaest pjesama. Album je sadržavao različite glazbene elemente, uključujući soul, jazz i tzv. sofisticirani pop, uglavnom s ljubavnim tekstovima, a iznjedrio je četiri singla, među kojima su bili “Your Love Is King” i “Smooth Operator”.

“Diamond Life” zaradio je brojne pohvale glazbenih kritičara, a bio je i komercijalno uspješan osvojivši 1985. godine Brit Award za najbolji britanski album. Dosegnuo je drugo mjesto na ljestvici albuma u Velikoj Britaniji i peto mjesto na američkoj ljestvici Billboard 200, te je certificiran kao multiplatinasti u obje zemlje. Prodan je u više od deset milijuna primjeraka diljem svijeta postavši jedan od najprodavanijih debitantskih albuma toga doba.

Sade Adu, nestvarno lijepa žena senzualnog i profinjenog dubokoga glasa koja je šokirala publiku činjenicom da manekenke pišu pamtljive pjesme i pjevaju tako da sve u vama zatreperi od ushićenja, objavila je poslije toga još pet izvanserijskih albuma dokazavši time da njezin uspjeh nije bio nimalo slučajan, a za nesvakidašnje domete u glazbenoj industriji dobila je 2017. godine i plemićki naslov.

Popis pjesama: 1. Smooth Operator | 2. Your Love Is King | 3. Hang On to Your Love | 4. Frankie’s First Affair | 5. When Am I Going to Make a Living | 6. Cherry Pie | 7. Sally | 8. I Will Be Your Friend | 9. Why Can’t We Live Together.

Tihomir Mršić