You are currently viewing Godišnjica objavljivanja debi-albuma Danzig istoimenoga sastava

Godišnjica objavljivanja debi-albuma Danzig istoimenoga sastava

Na današnji dan, 30. kolovoza 1988. godine objavljen je debi-album “Danzig” (Def American Recordings) istoimenog sastava Danzig, koji je predvodio dotadašnji pjevač i frontmen The Misfitsa i Samhaina Glenn Danzig. “Danzig” je bio prvo izdanje za novu etiketu producenta Ricka Rubina Def American Recordings. Do danas ostaje najprodavanijim albumom benda, koji je u Americi još 1994. godine postao zlatnim, a danas je naravno platinasti. Danzig je album predstavio vrlo uspješnom svjetskom turnejom 1988./89. Producirao ga je Rick Rubin.

“Danzig” je snimljen u Atlantic Recording Studios i Chung King Metal u New Yorku, a masteriran je u Smoke Tree and Villageu u Los Angelesu. Snimao se od rujna 1987. do travnja 1988. godine. Pjesma “Mother” ponovno je postala hit na radiju i MTV-u od 1993. do 1994. nakon što je napravljen novi videospot koji sadržava snimke benda uživo. Pjesma je poslije mjesto našla na brojnim kompilacijama, a predstavljena je i u seriji videoigara Guitar Hero. Također se pojavila na soundtracku za film “The Hangover Part III” iz 2013. godine.

Glenn Danzig izvorno je napisao pjesme “Twist of Cain” i “Possession” za prethodni bend Samhain. Lirski, “Twist of Cain” nadahnut je biblijskom pričom o Kainu i Abelu. Gitarist John Christ opisao je snimku “Twist of Cain” sljedećim riječima: “Počeli smo raditi na toj pjesmi i prije nego što nam se pridružio bubnjar Biscuits. Prvo smo je počeli snimati u G-rifu, a onda smo u zadnji trenutak odlučili da je A-rif bolji. Zadržali smo bubnjeve onakvima kakvi su bili i ponovno snimili gitare, bas i vokale. Mnogi ne znaju, ali James Hetfield iz Metallice u toj je pjesmi otpjevao prateće vokale.”

Hetfield je svoje usluge Danzigu ponudio i u “Possession”, ali zbog ugovornih razloga njegovo se ime prvobitno nije smjelo navesti na ovitku albuma. Nadalje, John Christ opisuje pjesmu “She Rides” kao njihovu prvu seksi-pjesmu, koja je toliko ogoljena da gotovo nema basa, ali zato vjerojatno ima najbolju vokalnu izvedbu na albumu. U pjesmi se u pozadini čuju doista čudni zvuci i stenjanje. Govori o mitološkom biću Lilith: stihovima “she rides / from the daylight in chains” upućuje na tradicionalne metode vezivanja demona. Također se čini kako je pjesma nadahnuta poezijom Australca Christophera Brennana.

Sve pjesme napisao je Glenn Danzig osim “The Hunter”, koju potpisuju Booker T. & the M.G.’s i Carl Wells. Prvotno ju je snimio Albert King, a ova Danzigova verzija pjesme donosi i malo izmijenjeni tekst.

Kvartet zaslužan za nastanak albuma jest sljedeći: Glenn Danzig (vokal), John Christ (gitara), Eerie Von (bas) i Chuck Biscuits (bubanj).

Popis pjesama: 1. Twist of Cain | 2. Not of This World | 3. She Rides | 4. Soul Fire | 5. Am I Demon | 6. Mother | 7. Possession | 8. End of Time | 9. The Hunter | 10. Evil Thing.

Goran Čelig