You are currently viewing Godišnjica objavljivanja debi-albuma Closing Time kantautora Toma Waitsa

Godišnjica objavljivanja debi-albuma Closing Time kantautora Toma Waitsa

Na današnji dan, 6. ožujka 1973. godine za izdavačku kuću Asylum Records objavljen je debitantski album američkoga kantautora i glumca Toma Waitsa “Closing Time”. Producirao ga je i aranžirao bivši član sastava Lovin’ Spoonful Jerry Yester, koji je pridonio tomu da se na albumu nađu pretežno folk-utjecaji iako je Waits namjeravao da “Closing Time” bude obilježen jazzom i klavirom.

Nakon izlaska album je u Sjedinjenim Državama bio umjereno uspješan premda se nije uvrstio na top-ljestvice. Privukao je malo pozornosti novinara u Ujedinjenome Kraljevstvu i drugdje u svijetu, ali reakcija kritičara bila je pozitivna. Jedini singl s albuma, “Ol’ ’55”, obradili su mnogo popularniji Eaglesi, što je dakako pomoglo da za Waitsa čuje širi krug ljudi. Neke pjesme s albuma obradili su i Tim Buckley te Bette Midler.

Album je s vremenom dobio zlatni certifikat u Ujedinjenome Kraljevstvu i među obožavateljima rocka stekao kultni status. Ponovno je izdan kao LP 1976. i 2010. te kao CD 1992. i 1999. godine.

“Closing Time” većinom je snimljen u holivudskom studiju Sunset Sound Recorders u proljeće 1972. godine, na istome mjestu gdje su prije toga albume snimili Buffalo Springfield, Joni Mitchell, Neil Young i The Doors. Osim Waitsa, koji je pjevao te svirao klavir, gitaru, harmonij i čembalo, sudjelovali su Delbert Bennett (truba), Shep Cooke (gitara, prateći vokal), Peter Klimes (gitara, pedal steel gitara), Bill Plummer (kontrabas) i John Seiter (bubnjevi), a tu su se još našli i gostujući muzičari Arni Egilsson (bas-gitara), Jesse Ehrlich (violončelo) te Tony Terran (truba).

Omot albuma dizajnirao je Cal Schenkel, a Waitsova prva velika turneja poklopila se s njegovim izlaskom i trajala je od travnja do lipnja 1973. godine. Bend su tada činili Waits na vokalu, akustičnoj gitari i klaviru, Bob Webb na kontrabasu, Rich Phelps na trubi i John Forsha na gitari.

Tihomir Mršić