You are currently viewing Godišnjica objavljivanja albuma … Very ‘Eavy … Very ‘Umble sastava Uriah Heep

Godišnjica objavljivanja albuma … Very ‘Eavy … Very ‘Umble sastava Uriah Heep

Na današnji dan, 13. lipnja 1970. godine Vertigo Records u Velikoj Britaniji objavio je debitantski album “… Very ‘Eavy … Very ‘Umble” britanske grupe Uriah Heep. Izvorno vinilno izdanje bilo je s gatefold-omotom i fotografijom frontmena Davida Byrona na naslovnici, prekrivenog paučinom, gotovo do neprepoznatljivosti.

U srpnju iste godine Mercury Records objavit će ga i u Sjedinjenim Državama, samo s drugačijim ovitkom (s čudovištem poput stonoge) i s pjesmom “Bird of Prey” umjesto britanske verzije na kojoj se nalazila “Lucy Blues”. Album je ponovno izdan i 1971. nakon što je bend potpisao ugovor s etiketom Bronze Records.

Album se odlikuje različitim žanrovima, ponajprije kombinacijom heavy metala i progresivnog rocka, a na sljedećim će se izdanjima prepustiti dominaciji hard-rocka. Pjesme “Come Away Melinda” i “Wake Up (Set Your Sights)” snimljene su još prije negoli je bend preimenovan iz Spice u Uriah Heep, a na njima je svirao session-glazbenik Colin Wood na klavijaturama. Kad se Ken Hensley početkom 1970. godine pridružio Spiceu, pjesme nisu bile ponovno snimljene.

Album je dobio izuzetno loše kritike, nazivali su ga “proto-heavy metalom”, a za magazin Rolling Stone Melisa Mills piše: “Ako grupa uspije napraviti karijeru, morat ću počiniti samoubojstvo. Od prve pjesme znate da je posrijedi glazba koju više nikada ne želite čuti!” No unatoč lošim kritikama publika nije marila, zbog čega se album “… Very ‘Eavy … Very ‘Umble” smatra ranim klasikom heavy metala. A Uriah Heep postoji i danas…

Album je producirao Gerry Bron, a bend ga je snimao u londonskom studiju Lansdowne, i to kao kvintet u postavi: David Byron (vokal), Mick Box (gitara), Paul Newton (bas), Ken Hensley (klavijature) i Nigel Olsson (bubanj), koji je na albumu odsvirao samo u dvije pjesme, “Lucy Blues” i “Dreammare”; u “Bird of Prey” čujemo Keitha Bakera, a u ostalih pet s albuma Lexa Napiera.

Popis pjesama: 1. Gypsy | 2. Walking in Your Shadow | 3. Come Away Melinda | 4. Lucy Blues | 5. Dreammare | 6. Real Turned On | 7. I’ll Keep on Trying | 8. Wake Up (Set Your Sights).

Goran Čelig