You are currently viewing Godišnjica objavljivanja albuma Top Priority Roryja Gallaghera

Godišnjica objavljivanja albuma Top Priority Roryja Gallaghera

Na današnji je dan, 16. rujna 1979. godine objavljen album “Top Priority”, osmi samostalni studijski album slavnog Roryja Gallaghera. Bilo je to njegovo četvrto i posljednje studijsko izdanje za diskografsku kuću Chrysalis Records te drugo s njegovim revidiranim power-trio bendom koji su činili basist Gerry McAvoy i bubnjar Ted McKenna, s kojima je radio i na prethodniku, albumu “Photo-Finish” (1978.).

“Top Priority” bio je svojevrsni Gallagherov povratak hard-rocku. Balade i akustični folk-utjecaji koji su se mogli čuti na prijašnjim albumima ustupili su mjesto konvencionalnijem, ali moćnijem blues-rocku. Naslov albuma odražava pritisak koji je Gallagher često osjećao u vezi s poslovnom stranom stvaranja glazbe. Nakon objavljivanja “Photo-Finisha” Gallagherov bend imao je vrlo uspješnu turneju po Sjedinjenim Državama koja je rezultirala i jako dobrim kritikama, kako u SAD-u, tako i kod kuće. Ekipa iz Chrysalisa htjela je da Rory nastavi u tom pozitivnom svjetlu inzistirajući da s ekipom brzo objavi još jedan studijski album obećavši mu kako će im taj album biti “glavni prioritet” te da će ga vrlo aktivno promovirati. Kako bi ih podsjetio na obećanje, Gallagher je upotrijebio njihovu frazu nazvavši ga “Top Priority”.

Pjesma “Philby” utemeljena je na stvarnom liku i dvostrukom agentu Kimu Philbyju, koji je u doba hladnog rata špijunirao i za Britance i za Sovjete. Pjesma je ostala primjer Gallagherove fascinacije ljudima teško uočljivim konvencionalnom društvu. Za gitaristički solo Gallagher je iskoristio električni sitar Coral koji je posudio od Petea Townshenda, a kako bi stvorio jak dojam istočnog bloka.

Gallagher je album “Top Priority” snimio u njemačkom studiju Dierks, tijekom ožujka i travnja 1979. godine, a produkciju je potpisao u suradnji s Alanom O’Duffyjem.

Popis pjesama: 1. Follow Me | 2. Philby | 3. Wayward Child | 5. Ken Chain | 5. At the Depot | 6. Bad Penny | 7. Just Hit Town | 8. Off the Handle | 9. Public Enemy No. 1.

Goran Čelig