You are currently viewing Godišnjica objavljivanja albuma The Raw & the Cooked sastava Fine Young Cannibals

Godišnjica objavljivanja albuma The Raw & the Cooked sastava Fine Young Cannibals

Na današnji dan, 13. siječnja 1989. godine objavljen je drugi album “The Raw & the Cooked” (I.R.S./London) britanske soul-rock grupe Fine Young Cannibals, kojim su postigli međunarodni uspjeh. Nakon uspješnog prvijenca kojim su skrenuli pozornost na sebe, drugim albumom probijaju granice matične zemlje i polako osvajaju američko te ostala tržišta. Bio je to prvorazredan uspjeh, pogotovo jer je u vrijeme izlaska albuma vladalo veliko zatišje na glazbenoj sceni.

Naslov albuma preuzet je iz istoimene knjige (“Le Cru et le Cuit”) francuskog antropologa Claudea Lévi-Straussa. Čak su se četiri pjesme s albuma pojavile u filmskim zvučnim zapisima sredinom 80-ih godina prošloga stoljeća, od kojih su čak tri bile dijelom soundtracka za film “Tin Men” Berryja Levinsona.

Bend je snimio više od polovice albuma do trenutka kad im se pridružio David Z, koji je producirao ostatak albuma. Njegov rad s bendom, koji je rezultirao dance-rock materijalom, donio je i niz studijskih eksperimenata. Dio albuma producirao je i slavni Jerry Harrison iz grupe Talking Heads, a snimljen je u londonskom studiju Air te u Paisley Parku u Minnsoti. Band je nastupao kao trio u sastavu Roland Gift (vokal), Andy Cox (gitara) te David Steele (bas, klavijature i ritam-stroj).

Album je izuzetno raznolik, preuzima utjecaje brojnih žanrova – Motown-soula, rocka, funka, britanskog beata i popa. “The Raw & the Cooked” bio je veliki komercijalni uspjeh, prodan u više od tri milijuna primjeraka. S albuma su objavljeni brojni singlovi, uključujući dva singla broj jedan u SAD-u, “She Drives Me Crazy” i “Good Thing”. Album je također bio hvaljen, npr. Jo-Ann Greene iz AllMusica nazvala ga je remek-djelom i jednim od najuzbudljivijih albuma toga doba. Šteta, jer se pokazalo da je “The Raw & the Cooked” bio i posljednji album grupe koja je itekako obećavala.

Popis pjesama: 1. She Drives Me Crazy | 2. Good Thing | 3. I’m Not the Man I Used to Be | 4. I’m Not Satisfied | 5. Tell Me What | 6. Don’t Look Back | 7. It’s Ok (It’s Alright) | 8. Don’t Let It Get You Down | 9. As Hard as It Is | 10. Ever Fallen in Love.

Goran Čelig