You are currently viewing Godišnjica objavljivanja albuma The Psychomodo grupe Cockney Rebel

Godišnjica objavljivanja albuma The Psychomodo grupe Cockney Rebel

Na današnji dan, 2. lipnja 1974. godine grupa Cockney Rebel objavila je drugi album, nadasve čuveni “The Psychomodo”, čije je ime i Davoru Gopcu poslužilo da bend nazove baš Psihomodo pop.

Grupu Cockney Rebel osnovao je bivši novinar Steve Harley, a album “The Human Menagerie” prvi je od dva potpisana “samo” s Cockney Rebel. Rebeli su bili engleski glam-bend čija je glazba često koketirala s popom, ali i progresivnim rockom. Inspiraciju za prvi album “The Human Menagerie” Harley je pronašao posjećujući noćne folk-klubove 1971. i 1972. godine dok je iskustvo stjecao nastupajući kao support tada već slavnom Jeffu Becku.

Godine 1973., pod okriljem EMI-ja, objavljuju već spomenuti debi “The Human Menagerie”, na kojemu se našlo deset skladbi, koje je producirao Neil Harrison, među kojima su najzapaženije ostale uvodna “Hideaway”, finalni monumentalni progresiv “Death Trip” te legendarni singl “Sebastian”.

Osim Stevea Harleyja, na snimanju prvog albuma sudjelovali su inventivni multiinstrumentalist Jean-Paul Crocker, koji je svirao gitaru, električnu violinu i mandolinu, zatim Milton Reame-James na klavijaturama, Paul Jeffreys na basu te Stuart Elliott za bubnjem. U toj će postavi već sljedeće godine objaviti i sjajnu ploču “The Psychomodo” snimanu tijekom veljače i ožujka 1974. godine u londonskim studijima Morgan, Nova Stutiosu i AIR-u, a sve u produkciji Stevea Harleyja, koju supotpisuje s Alanom Parsonsom. Master je napravljen u čuvenom Abbey Roadu. Slavnu fotografiju na naslovnici albuma potpisuje Mick Rock.

Bila je to i posljednja ploča na kojoj su s Harleyjem radili Crocker, Reame-James i Jeffreys, zbog čega Harley nastavlja karijeru pod nazivom Steve Harley & Cockney Rebel, uz daljnju pomoć originalnog bubnjara Staurta Elliota i novih pridruženih članova Jima Cregana, Georgea Forda i Duncana Mackaya. S njima je 1975. objavio posljednji veliki, ali ipak nešto slabiji uradak naslovljen “The Best Years of Our Lives”. Zanimljivo je da se baš na njemu našla popularna skladba iz tog vremena “Make Me Smile (Come Up and See Me)”, koja je uvelike obilježila karijeru Stevea Harleyja.

Popis pjesama: 1. Sweet Dreams | 2. Psychomodo | 3. Mr. Soft | 4. Singular Band | 5. Ritz | 6. Cavaliers | 7. Bed in the Corner | 8. Sling It! | 9. Tumbling Down.

Goran Čelig