You are currently viewing Godišnjica objavljivanja albuma The Land of Rape and Honey grupe Ministry

Godišnjica objavljivanja albuma The Land of Rape and Honey grupe Ministry

Na današnji dan, 11. listopada 1988. godine objavljen je treći album američkog benda Ministry, čuveni “The Land of Rape and Honey”, zasigurno jedno od najutjecajnijih izdanja u povijesti industrial rocka / industrial metala. Objavila ga je diskografska kuća Sire Records.

Bio je to prvi album na kojem je bend počeo eksperimentirati s upotrebom gitarskog zvuka. Nije to doduše bio potpuno gitaristički uradak jer samo tri pjesme na “The Land of Rape and Honey” kao osnovni element zvuka imaju taj instrument. Osim toga, basist Paul Barker postao je ravnopravni član benda, a baš će on postati jedna od krucijalnih figura u razvoju Ministryja, sve do odlaska 2004. godine.

Ovitak albuma navodno prikazuje obrađenu fotografiju spaljenog leša iz koncentracijskog logora, što je izdavačka kuća prvobitno odbila, a poslije promijenila mišljenje iz vrlo bizarnog razloga – Al Jourgensen pronašao je negdje na cesti jelensko truplo, odsjekao mu glavu, stavio je u kamion, dovezao se do Los Angelesa i izdavačke kuće te bacio glavu na stol odjela za ovitke bijesno dreknuvši: “Ovo je vaš novi jebeni cover za album!”

Treba reći da Jourgensen to izdanje smatra omiljenim, a album je ostavio snažan dojam na mnoge velike metal-bendove poput Fear Factoryja, Linkin Parka, Slipknota ili Nine Inch Nailsa. Najpoznatiji je singl koji otvara album, “Stigmata”, s mehaničkim ritmovima pomiješanima s gitarskim rifovima i distorziranim Jourgensenovim urlanjem. Pjesme poput “The Land of Rape and Honey”, “You Know What You Are” i “Flashback”, iako bez gitara, sadržavaju izuzetno snažne i agresivne sintesajzere i neprijateljske vokale, koji imaju vrlo izražene efekte i brojne semplove govora i uzvika kojima začinjavaju agresiju albuma.

“The Land of Rape and Honey” snimljen je u Chicagu u produkciji Eddieja Echoa, uz pomoć Ala Jourgensena i Paula Barkera, koji su navedeni kao Hypo Luxa i Hermes Pan.

Popis pjesama: 1. Stigmata | 2. The Missing | 3. Deity | 4. Golden Dawn | 5. Destruction | 6. The Land of Rape and Honey | 7. You Know What You Are? | 8. Flashback | 9. Abortive.

Goran Čelig