You are currently viewing Godišnjica objavljivanja albuma The Cure istoimenog sastava

Godišnjica objavljivanja albuma The Cure istoimenog sastava

Na današnji dan, 28. lipnja 2004. godine legendarna grupa The Cure objavila je trinaesti album, naslovljen po nazivu same skupine “The Cure” (Geffen). Album je dočekan s velikom pozornošću publike i medija, pogotovo stoga što je velik broj tadašnjih novih bendova isticao golem utjecaj tih britanskih glazbenika na ono što su radili. To je ujedno bio povod da popularni MTV najavi posvetu tom sastavu u sklopu emisije MTV Icon, a specijal posvećen grupi The Cure emitiran je 18. rujna te godine.

Taj je uradak skupine The Cure donio nekoliko novina, koje su u općem dojmu ipak minorne. Album je producirao nu-metal producent Ross Robinson (Korn, Slipknot), zbog čega je zvuk evidentno bio malo čvršći. Postava skupine također se izmijenila, a samo je frontmen skupine i nositelj cijele ideje Robert Smith ostao je vjeran dugogodišnjem imidžu. Tu su opet njegov vokal, jednostavni napjevi i ljubavna lirika.

Pjesme na albumu sadržane su u dva stilska izraza, prepoznatljiva za The Cure: od veselih i ritmičnih pop-pjesama do onih mračnijih i sporih. Za prvi singl i videospot izabrana je pjesma “The End of the World”. Album otvara “Lost”, koja traga za Smithovim identitetom; “Us or Them” donosi najčvršći zvuk na albumu, a “Before Three”, “I Don’t Know What’s Going On” i “Taking Off” odlične su ljubavne pjesme, u rangu s onima koje su ih i proslavile. Pjesma “Anniversary” zanimljiva je zbog orkestriranog aranžmana, a “alt.end” demonstrira uspješnost igre jednostavnim gitarističkim dionicama. Album zatvara desetominutni ep o iščekivanju, “The Promise”, koji pronosi zvuk goth-klasicizma, konstantnog za njihov prijašnji album “Bloodflowers”.

Sastav su tada činili Robert Smith (vokal, gitara), Perry Bamonte (gitara), Simon Gallup (bas-gitara), Jason Cooper (bubnjevi) i Roger O’Donnell (klavijature).

Goran Čelig