You are currently viewing Godišnjica objavljivanja albuma The Colour of Spring grupe Talk Talk

Godišnjica objavljivanja albuma The Colour of Spring grupe Talk Talk

Na današnji dan, 17. veljače 1986. godine biva objavljen drugi studijski album britanske new romantics / novovalne skupine Talk Talk koji se zvao “The Colour of Spring” (EMI).

Talk Talk bili su aktivni od 1981. do 1991. godine, a prvi dio njihove karijere obilježava sklonost novom valu, dobu kada su snimili seriju hit-singlova među koje se ubrajaju “Today”, “Talk Talk”, “It’s My Life”, “Such a Shame” i “Dum Dum Girl”.

Ne želeći se prilagođavati mainstream-zakonima i pritisku pop-industrije, Talk Talk sredinom 80-ih godina okrenuo se eksperimentalnim žanrovima koji su donijeli singlove “Life’s What You Make It” i “Living in Another World”, oba s albuma “The Colour of Spring”, hvaljenog od kritike, ali i od publike. Snimljen je u studijima Batteri i Videosonics u produkciji Tima Friese-Greenea.

Dakle, godine 1986. Talk Talk na albumu “The Colour of Spring” u potpunosti odbacuje novovalni izričaj. Taj se album pokazao najuspješnijim britanskim izdanjem ušavši među Top 10 i zadobivši zlatni certifikat za više od 100.000 prodanih primjeraka. Dobar dio uspjeha album duguje spomenutom singlu “Life’s What You Make It”, koji je, osim u Britaniji (Top 20), bio vrlo uspješan i u mnogim drugim zemljama. Drugi singl s albuma, također spomenuti “Living in Another World”, ušao je u Top 40 u Njemačkoj, Nizozemskoj, Švicarskoj, Belgiji i Italiji (u Britaniji je bio 48., a u Francuskoj 44.). U tom su razdoblju pjevač i klavijaturist Mark Hollis i producent Tim Friese-Greene pisali sve pjesme benda.

Grupa te godine kreće i na popratnu turneju na kojoj su se, uz stalni trio u sastavu Mark Hollis, basist Paul Webb i bubnjar Lee Harris, kao dio proširenog benda pridružili John Turnbull (gitara), Rupert Black i Ian Curnow (klavijature), Phil Reis i Leroy Williams (udaraljke) te Mark Feltham (harmonika). Najznačajniji je nastup s te turneje onaj na jazz-festivalu u Montreuxu održanom 11. srpnja 1986., a koji je 2008. godine objavljen na DVD-u.

Popis pjesama: 1. Happiness Is Easy | 2. I Don’t Believe in You | 3. Life’s What You Make It | 4. April 5th | 5. Living in Another World | 6. Give It Up | 7. Chameleon Day | 8. Time It’s Time.

Goran Čelig