You are currently viewing Godišnjica objavljivanja albuma T.N.T. hard-rock benda AC/DC

Godišnjica objavljivanja albuma T.N.T. hard-rock benda AC/DC

Na današnji dan, 1. prosinca 1975. godine objavljen je drugi australski studijski album “T.N.T.” hard-rock atrakcije AC/DC. Bilo je to nepunih deset mjeseci od objave njihova prvog izdanja “High Voltage” (17. veljače), a objavljen je samo u domicilnoj Australiji.

Album će među ostalim ostati zapamćen i kao prvo izdanje benda s basistom Markom Evansom i bubnjarom Philom Ruddom iako su posljednje dvije pjesme, “High Voltage” i obrada Chuka Berryja “School Days”, ipak bile verzije s njihovim prethodnicima, basistom Georgeom Youngom i bubnjarom Tonyjem Currentijem.

Nakon značajnog uspjeha singla “Baby, Please Don’t Go” (obrada Big Joea Williamsa) i albuma “High Voltage” AC/DC se vraćaju u Albert Studio u Sydneyu kako bi snimili drugi LP s producentima Georgeom Youngom i Harryjem Vandom. George je bio stariji brat gitarista Malcolma i Angusa Younga te je uživao u uspjehu vlastite grupe Easybeats, a zbog čega je i napustio AC/DC.

Album “T.N.T.” donosi promjenu u odnosu na debi; za razliku od eksperimentiranja s prvim albumom, drugi će postati prepoznatljiv žestoki rock and roll temeljen na ritmu i bluesu. Također je svatko unutar benda dobio svoju ulogu, što će značiti da je Angus bio zadužen za solo-gitaru, Malcolm je svirao ritam-gitaru, a bubnjar i basist bili su jedini koji su te instrumente svirali na tom albumu, ali i u budućnosti.

“It’s a Long Way to the Top (If You Wanna Rock ‘n’ Roll)” donosi i zvuk gajdi u namjeri da se dobije na dodatnoj dinamici. Na to je bend nagovorio George Young znajući da je pjevač Bon Scott kao tinejdžer svirao u gajdaškom bendu, ne shvaćajući da je Bon ustvari bio bubnjar, a ne gajdaš. Bez obzira na to, Scott – koji je znao svirati blokflautu – naučio je svirati instrument i služio se njime na pozornici s bendom sve do 1976., kada je gajde odložio u kut pozornice, a razulareni su ih obožavatelji uništili. Poruka je prihvaćena pa je sljedeće tri godine, kad god bi izvodili tu pjesmu uživo, Angus jednostavno svirao produljenu solo-dionicu. Skandiranje u “T.N.T.” također je bila ideja Georgea Younga, dodana nakon što je čuo Angusa kako pjeva “oi” i predložio da to snimi.

Album “T.N.T.” uspio je dosegnuti drugo mjesto australske top-ljestvice albuma.

Popis pjesama: 1. It’s a Long Way to the Top (If You Wanna Rock ‘n’ Roll) | 2. Rock ‘n’ Roll Singer | 3. The Jack | 4. Live Wire | 5. T.N.T. | 6. Rocker | 7. Can I Sit Next to You, Girl | 8. High Voltage | 9. School Days.

Goran Čelig