You are currently viewing Godišnjica objavljivanja albuma Station to Station Davida Bowieja

Godišnjica objavljivanja albuma Station to Station Davida Bowieja

Na današnji dan, 23. siječnja 1976. godine David Bowie objavio je deseti studijski album, odlični “Station to Station” (RCA).

Čak i s prilične vremenske distance skoro je nemoguće determinirati status faze plastic soul u Bowiejevu stvaralaštvu. Nalazeći se između Ziggyja Stardusta i Berlinske trilogije, ta faza očito predstavlja most između njih dviju, ali ne i brzinski prelazak s jedne na drugu. Drugim riječima, Bowie je živio plastic soul, a njegov alter ego The Thin White Duke staje ravnopravno uz bok Ziggyju, Tomu i ostalima koji će doći nakon njega. I ne samo to, opsjednutost soulom, funkom, ukratko “obojenim” izričajem Amerike, u Bowieju generira ogromnu kreativnu energiju. Kao rezultat nastaje jedan od njegovih najvećih albuma.

Bowie ulazi u studio neposredno nakon snimanja filma “The Man Who Fell to Earth”, očito pod dubokim dojmom svega što je proživio u proteklom razdoblju. I sam omot albuma “Station to Station” snapshot je kadra iz tog filma, što dovoljno govori o značenju koje mu je Bowie pridavao u toj fazi. Nažalost, bilo je to i vrijeme kad se Bowie borio s ovisnošću, poglavito od heroina, koji ga je fizički toliko nagrizao da je nalikovao na svoju sjenu. U kombinaciji s novim alter egom Bowie / The Thin White Duke izgledao je kao duh koji jedva na sebi ima nešto kostiju, a nimalo mesa.

Za razliku od prethodnika, albuma “Young Americans”, Bowie osim eksploatacije soula i funka donekle nagovještava Berlinsku trilogiju. Doduše, teško je i sam mogao u tim trenucima takvo što zaključiti, ali slijed događaja nakon odlaska iz Amerike to dokazuje. Na albumu “Station to Station” Bowie pada pod utjecaj krautrock-bendova Neu! i Kraftwerk, a lirikom kreće prema istraživanju spoznaje temeljene na mislima Friedricha Nietzschea i Aleistera Crowleyja. Ili Bowiejevim riječima rečeno, album “Station to Station” bio je “poziv za povratak u Europu”.

S komercijalne strane Bowie u biti nikada nije imao problema, a tako je bilo i ovaj put. Auditorij je prihvaćao Kameleona u obliku u kojem se isporučivao te ni The Tin White Duke nije bio iznimka. Singlica skinuta s albuma, “Golden Years”, pomogla je da “Station to Station” s obje strane Atlantika uđe u prvih pet po prodaji.

Bowie je album “Station to Station” snimao u studijima Cherokee i Record Plant u Los Angelesu, a njegovu produkciju potpisao je osobno, u suradnji s Harryjem Maslinom. Od glazbenika koje možete čuti na tom albumu, tu su Carlos Alomar i Earl Slick na gitarama, George Murray na basu, Dennis Davis na bubnju te na klaviru Roy Bittan, inače stalni član Springsteenova E Street Banda.

Popis pjesama: 1. Station to Station | 2. Golden Years | 3. Word on a Wing | 4. TVC 15 | 5. Stay | 6. Wild Is the Wind.

Goran Čelig