You are currently viewing Godišnjica objavljivanja albuma Somewhere in Time britanske grupe Iron Maiden

Godišnjica objavljivanja albuma Somewhere in Time britanske grupe Iron Maiden

Na današnji dan, 29. rujna 1986. godine objavljen je šesti studijski album naslovljen “Somewhere in Time” britanske heavy metal atrakcije Iron Maiden, nasljednik legendarnog albuma “Powerslave” (1984.) i trijumfalnog dvostrukog albuma uživo “Live After Death” (1985.). “Somewhere in Time” objavila je diskografska kuća EMI, kao i sve prethodne.

To je prvi album sastava na kojem su se pojavile sintetizirane gitare, a njihov će se učinak još više pojačati na sljedećem albumu grupe, “Seventh Son of a Seventh Son”. Bruce Dickinson kao autor slabije je zastupljen na tom albumu, ali iskazao se gitarist Adrian Smith, koji je napisao mnogo glazbe za pjesme s albuma, uključujući i singlove “Wasted Years” i “Stranger in a Strange Land”.

Većina pjesama sa “Somewhere in Time” ne svira se na koncertima. Ipak, skladbe poput “Heaven Can Wait” i “Wasted Years” i danas su rado izvođene. Posrijedi je ujedno prvi album grupe koji nije bio objavljen samo godinu dana nakon prethodnoga. Tu će praksu bend nastaviti i u budućnosti počevši se više koncentrirati na tekstove pjesama i snimanje albuma, a usto su i turneje postale dulje i zahtjevnije.

Album je sniman na Bahamima i u Nizozemskoj u produkciji Martina Bircha; za sjajnu naslovnicu zaslužan je Derek Riggs, a Iron Maiden nastupali su u klasičnoj postavi koju su činili pjevač Bruce Dickinson, gitaristi Dave Murray i Adrian Smith, basist Steve Harris i bubnjar Nicko McBrian.

Popis pjesama: 1. Caught Somewhere in Time | 2. Wasted Years | 3. Sea of Madness | 4. Heaven Can Wait | 5. The Loneliness of the Long Distance Runner | 6. Stranger in a Strange Land | 7. Deja-Vu | 8. Alexander the Great.

Goran Čelig