You are currently viewing Godišnjica objavljivanja albuma S’ vetrom uz lice beogradskog sastava Ekatarina Velika

Godišnjica objavljivanja albuma S’ vetrom uz lice beogradskog sastava Ekatarina Velika

Na današnji dan, 4. veljače 1986. godine objavljen je čuveni album “S’ vetrom uz lice” (sic!) beogradske grupe Ekatarina Velika. Izdan pod okriljem ZKP-RTVL-a, bio je to drugi album koji je nosio ime Ekatarina Velika i treći ukupno, na kojem je bend odlučio zamijeniti alternativnu hermetičnost bogatim i dopadljivijim aranžmanima, čime su, vjerojatno nesvjesno, započeli mit koji na ovim prostorima traje i dandanas.

Grupa je provodila sate pišući i usavršavajući materijal namjerno više komercijalnoga zvuka. Iako i dalje iskreni u svojim tekstovima i emociji, ovaj su put imali jasniju ideju kako privući čvrstu i definiranu publiku. Milan Mladenović opisao je proces stvaranja kao vježbu različitih glazbenih stilova, gdje je bend na svaku pjesmu gledao kao na zaseban svijet. Skačući iz jednoga od tih svjetova u drugi, bend je snimio devet visokokvalitetnih pjesama između kojih su se nekako uvijek izdvajale (kao hitovi) “Budi sam na ulici”, “Novac u rukama”, “Ti si sav moj bol” i “Stvaran svet oko mene”.

U tipičnom stilu Mladenovićeva pjesništva, i te su pjesme pune introspektivnih i filozofskih slika. Ipak, u usporedbi s pjesmama s prva dva albuma, na novom albumu poruke su lakše razumljive iako su i dalje sposobne potaknuti slušatelja na razmišljanje. No Ivan Fece Firči, dotadašnji bubnjar, nije odobravao taj novi smjer, zbog čega napušta bend, pa se sastavu pridružuje Ivan Ranković Raka.

“S’ vetrom uz lice” snimljen je i miksan početkom 1986. godine u zagrebačkom studiju SIM, za što je zaslužan Dragan Čačinović Čač, koji ujedno potpisuje produkciju, a koprodukcijom pozabavili su se Milan i Margita. Sve tekstove pjesama napisao je Milan osim finalne pjesme “Grad”, koju supotpisuje s Magi i Bojanom. Iza glazbe i aranžmana stoji cijeli bend, fotografije je snimio Srđan Vejvoda, a omot albuma kreirala je Margita. Snimljen je u sljedećoj postavi: Milan Mladenović (gitare, vokal), Margita Stefanović (klavir, klavijature), Bojan Pečar (bas) te novi član Ivan Ranković Raka (bubnjevi), a kao gosti pojavili su se Stanko Jazbušić (emulator II), Rista, Alceo, Cober i Mirage – Senad.

Popis pjesama: 1. Budi sam na ulici | 2. Ti si sav moj bol | 3. Kao da je bilo nekad | 4. Umorna | 5. Novac u rukama | 6. Sarajevo | 7. Stvaran svet oko mene | 8. Soba | 9. Grad.

Goran Čelig