You are currently viewing Godišnjica objavljivanja albuma Mutter njemačkog sastava Rammstein

Godišnjica objavljivanja albuma Mutter njemačkog sastava Rammstein

Na današnji dan, 2. travnja 2001. godine objavljen je čuveni album “Mutter” (Universal) njemačkog industrial-benda Rammstein, koji su u Berlinu 1993. osnovala šestorica tvorničkih radnika iz bivše Istočne Njemačke, Christoph Doom Schneider (bubanj), Christian Flake Lorenz (klavijature), Till Lindemann (vokal), Oliver Riedel (bas), Richard Kruspe Bernstein (gitara) i Paul Landers (gitara). Zanimljivo je da u toj postavi djeluju i danas, trideset godina od osnutka.

Njihov glazbeni izričaj doista je teško definirati. Sami članovi benda vole nazivati svoju glazbu tanzmetalom (njem. plesni metal, metal za ples), a tekstovi njihovih pjesama znaju biti prilično morbidni i kontroverzni. Prodali su više od dvadeset milijuna albuma širom svijeta, a taj čvrsti sastav začudo ima jednako snažnu bazu fanova u oba spolna tabora, muškom i ženskom.

Bend je do sada objavio osam studijskih albuma: “Herzeleid” (1995.), “Sehnsucht” (1997.), “Mutter” (2001.), “Reise, Reise” (2004.), “Rosenrot” (2005.), “Liebe is für alle da” (2009.), “Rammstein” (2019.) i “Zeit” (2022.). Tomu treba dodati nekoliko živih i videoizdanja, jednu službenu kompilaciju, hrpetinu fantastičnih nastupa uživo te pregršt videospotova koji se pamte.

Album “Mutter” bio je jedan od ključnih albuma benda, koji ih je izbacio u vrh tadašnjega glazbenog mainstreama. Čvrsti kao uvijek i melodični kao nikad, objavili su izvrsne pjesme poput “Mein Herz Brennt”, “Links 2-3-4”, “Ich Will”, “Zwitter”, naslovnu “Mutter”, frenetični singl “Feuer Frei!” (koji je poslužio kao uvod u popularni film “xXx”, 2002.) te možda ponajviše sjajnu “Sonne”, koju prati izuzetan i upečatljiv videospot sa strašnom Snjeguljicom kakvu dotad niste imali priliku vidjeti (osim u Matakovićevim stripovima, u kojima se ona zove Snjeguzica!).

Nakon “Mutter” ni za Rammstein ni za njihove poklonike više ništa neće biti kako je bilo: ljestvica je podignuta vrlo visoko, a Rammstein nas je srećom obasuo nizom sjajnih albuma među kojima je nemoguće odabrati najbolji.

Goran Čelig