You are currently viewing Godišnjica objavljivanja albuma Motörizer rock-sastava Motörhead

Godišnjica objavljivanja albuma Motörizer rock-sastava Motörhead

Na današnji dan, 26. kolovoza 2008. godine pojavio se devetnaesti studijski album “Motörizer” (Steamhammer) legendarnog rock-benda Motörhead.

Od sedamdesetih godina prošloga stoljeća, kad je taj trio počeo svirati, kroz Motörhead je do danas prošlo relativno mnogo glazbenika, ali glazbeno se malo toga promijenilo. Lemmy, basist i vokal, a ujedno i ikona rocka, nizao je albume skoro kao po traci. Jedino je on ostao od originalne postave, ali istina je i da većina ljudi taj bend zna ponajprije po njemu.

Njihove su skladbe brze i više-manje jednostavne, sirove rock ili rock ‘n’ roll pjesme s korijenima u punku i metalu. Iako po današnjim standardima to nije posebno žestoka glazba, u svoje je vrijeme itekako bila. U osamdesetima sreća im se osmjehnula i ubrzo su postali legendarna grupa koja je utjecala na mnoštvo drugih budući da se baš oni smatraju direktno odgovornima za nastanak smjerova kao što su speed i thrash metal. Kultni status zadržali su do kraja, a albumi “Bomber”, “Overkill” i “Ace of Spades” nazivaju se klasicima.

“Motörizer” se savršeno uklapa u tipični Motörheadov opus. Što se svirke i produkcije tiče, sve je na mjestu. Lemmy je bio u formi i njegov distorzirani, nabrijani bas grmi kao i inače. Mikkey Dee odličan je bubnjar koji svoj posao odrađuje i više nego korektno, a Phil Campbell besprijekorno se uklapa u bend koji je svojom nišom godinama suvereno vladao.

“Runaround Man”, “Buried Life” i pogotovo “Rock Out” adrenalinom su nabijene brze stvari koje bi svoje mjesto mogle naći na bilo kojem Motörheadovu albumu. “English Rose” melodičnija je i manje žestoka pjesma s izraženijim refrenom, ali je ipak mogući vrhunac albuma sporija, ali još uvijek moćna i mračna “Heroes”, u kojoj Phil teškim riffovima, a Mikkey odličnim bravurama stvaraju dobru atmosferu. Podsjeća malo na starije uratke poput “Orgasmatrona” ili “Shake the World”. Drugim i možda svjetlijim dijelom albuma dominira posljednja skladba “The Thousand Names of God”, srednjeg tempa, sigurnog riffa i refrena.

“Motörizer” je treća po redu suradnja benda s producentom Cameronom Webbom, s kojim će surađivati na još tri albuma, točnije rečeno – do kraja karijere.

Popis pjesama: 1. Runaround Man | 2. Teach You How to Sing the Blues | 3. When the Eagle Screams | 4. Rock Out | 5. One Short Life | 6. Buried Alive | 7. English Rose | 8. Back on the Chain | 9. Heroes | 10. Time Is Right | 11. The Thousand Names of God.

Goran Čelig