You are currently viewing Godišnjica objavljivanja albuma Live at Leeds rock-sastava The Who

Godišnjica objavljivanja albuma Live at Leeds rock-sastava The Who

Na današnji dan, 16. svibnja 1970. godine legendarna britanska grupa The Who objavila je prvi live-uradak, čuveni i jedan od najboljih albuma uživo svih vremena “Live at Leeds”.

Jednostavno naslovljen i odlično odsviran, znan je i kao jedini live-album benda koji su The Who snimili tijekom svog djelovanja u najčuvenijoj postavi – činili su je dakako Pete Townshend (gitara), Roger Daltrey (vokal), John Entwistle (bas-gitara) i Keith Moon (bubanj).

Sastoji se od snimki s koncerata koje je sastav održao 14. i 15. veljače na univerzitetu u Leedsu te Kingston Uponu u Hullu. Originalno se sastojao samo od materijala snimljenih u Leedsu, ali su kasnija izdanja sadržavala i snimke iz Hulla, pogotovo stoga što su kolale kao vrlo tražena bootleg-izdanja.

Originalni album “Live at Leeds” sastojao se samo od šest snimaka, a pratila ga je i singlica na kojoj su se nalazile pjesme “Summertime Blues” Eddieja Cochrana te “Heaven and Hell”. S reizdanjima tog albuma broj pjesama samo je rastao, pa će se izdanje iz 1995. godine pamtiti po 14 skladbi, ono iz 2001. po 33 pjesme, a ono će iz 2010. godine, objavljeno u povodu 40 godina od originalne objave, sadržavati njih čak 65.

Producenti albuma bili su Jon Astley i Kit Labert, uz pomoć svih članova grupe.

Popis pjesama originalnog izdanja: 1. Young Man Blues | 2. Substitute | 3. Summertime Blues | 4. Shakin’ All Over | 5. My Generation | 6. Magic Bus.

Goran Čelig