You are currently viewing Godišnjica objavljivanja albuma Let There Be Rock australske grupe AC/DC

Godišnjica objavljivanja albuma Let There Be Rock australske grupe AC/DC

Na današnji dan, 21. ožujka 1977. godine objavljen je fenomenalni album “Let There Be Rock” (Atlantic) australske boogie-rock mašine AC/DC. Ta će godina postati jednom od važnijih za bend jer je donijela nekoliko izrazito važnih događaja koji će bitno utjecati na budućnost sastava: prvo, te je godine objavljen album “Let There Be Rock”, koji je donio naslovnu pjesmu koja će vrlo brzo postati jedan od zaštitnih znakova njihovih stadionskih nastupa i nevjerojatnih vratolomija Angusa Younga prilikom izvođenja njezine solaže. A tu je bila i legendarna “Whole Lotta Rosie”.

Drugi je bitni događaj prekid suradnje s dotadašnjim basistom Markom Evansom (koji je odsvirao cijeli aktualni album) i dovođenje Cliffa Williamsa, koji će za razliku od svog prethodnika pokazati da je sposoban pridonijeti i kreativnom razvoju benda. Williams ujedno postaje i prateći vokal u bendu kao potpora Malcolmu, koji je do tada bio jedini backing-glas Bonu Scottu. Između ostalog, neki kasniji velikani britanskog heavy metala, poput npr. Iron Maidena, označit će AC/DC i album “Let There Be Rock” kao jednu od glavnih smjernica koje su pratili stvarajući vlastiti zvuk.

Još jedan događaj te će godine za AC/DC postati bitan, jer doživljavaju prvu prekooceansku američku premijeru na michigenskoj radijskoj postaji AM 600 WTAC. Glazbeni urednik te postaje odmah im sređuje i prvu gažu u SAD-u, kao predgrupa čuvenim MC5. Taj nastup u Flintu za MC5 bio je povratnički, nakon kratkog raspada, zbog čega je zanimanje za koncert u Capitol Theatreu bilo još veće od uobičajenog. AC/DC su to znali iskoristiti, besprijekorno su odradili taj svoj prvi američki nastup i na mala vrata ušli na tržište koje će za koju godinu u potpunosti pokoriti.

Album “Let There Be Rock” bend je snimao tijekom siječnja i veljače u studiju Albert u Sydneyu u produkciji Harryja Vande i još jednog brata Young – Georgea. Album se na današnji dan pojavio u Australiji, a u ostatku će svijeta osvanuti u srpnju. AC/DC su u doba njegova nastanka djelovali kao kvintet u sastavu: Angus (gitara) i Malcolm (gitara) Young, Bon Scott (vokal), Mark Evans (bas) i Phil Rudd (bubanj).

Popis pjesama: 1. Go Down | 2. Dog Eat Dog | 3. Let There Be Rock | 4. Bad Boy Boogie | 5. Overdose | 6. Crabsody in Blue | 7. Hell Ain’t a Bad Place to Be | 8. Whole Lotta Rosie.

Goran Čelig