You are currently viewing Godišnjica objavljivanja albuma L.A.M.F. punk-rock sastava The Heartbreakers

Godišnjica objavljivanja albuma L.A.M.F. punk-rock sastava The Heartbreakers

Na današnji je dan, 3. listopada 1977. godine objavljen legendarni album “L.A.M.F.” newyorškog benda The Heartbreakers. “L.A.M.F.” je ustvari skraćenica od Like a Motherfucker i jedini je studijski album istinski kultnog sastava, na kojem su svirala dva bivša New York Dollsa – Johnny Thunders (vokal i gitara) i Jerry Nolan (bubanj). S njima su bili Walter Lure (gitara i vokal) i Billy Rath (bas). Njihova se glazba karakterizirala kao mješavina punka i rock ‘n’ rolla, a originalno vinilno izdanje albuma kritizirano je zbog lošeg zvučnog zapisa i slabe produkcije Speedyja Keena (Motörhead) i Daniela Segunda.

Nakon raspada New York Dollsa Heartbreakersi su bili bez diskografskog ugovora, zbog čega ih Malcolm McLaren poziva u Englesku da se pridruže turneji “Anarchy”, zajedno s grupama Sex Pistols, The Clash i The Damned. No turneja će brzo biti otkazana jer je pjevač Pistolsa u udarnom televizijskom terminu nešto opsovao voditelju Billu Grundyju. Zaglavljeni u Engleskoj, s malo novca, nakon otkazivanja turneje “Anarchy” razmišljali su o povratku u New York, ali njihov menadžer Leee Black Childers uvjerava ih da ostanu u Engleskoj govoreći im da će tamo postići veći uspjeh. Nakon nekoliko koncerata u Londonu mala diskografska kuća Track Records ponudila im je ugovor o snimanju.

Bend je krajem veljače 1977. godine u Essexu za tri dana snimio demo-materijal, nakon čega su uslijedile dvije svirke u londonskom klubu Speakeasy, koje je njihov izdavač Track Records snimio za neko buduće izdanje. Šest pjesama, “All by Myself”, “Let Go”, “Get off the Phone”, “I Wanna Be Loved”, “Can’t Keep My Eyes On You” i “I Love You”, snimljeno je u Essexu sa spomenutim producentom Speedyjem Keenom, nakon čega se Heartbreakersi sele u Ramport, u studio koji je bio u vlasništvu grupe The Who, kako bi snimili još osam pjesama. Tijekom pauze snimanja Pete Townshend odvodi ih na set da se kao statisti pojave u filmskoj verziji drame “Quadrophenia”, koju je Franc Roddam režirao po uzoru na istoimeni album skupine The Who.

Miksanje albuma pokazalo se najproblematičnijim. Bend je snimao u različitim studijima, a svaki je član imao vlastite mikseve. I svi su naposljetku bili odbijeni, nakon čega su se ponovno vratili u studio kako bi ga pokušali remiksati. I tako je to trajalo čitavih pet mjeseci putujući od Londona do Birminghama taksijem, naravno na račun kuće Track, koja će uskoro objaviti prestanak djelovanja.

Popis pjesama: 1. Born to Lose | 2. Baby Talk | 3. All by Myself | 4. I Wanne Be Loved | 5. It’s Not Enough | 6. Chinese Rock | 7. Get off the Phone | 8. Pirate Love | 9. One Truck Mind | 10. I Love You | 11. Goin’ Steady | 12. Let Go.

Goran Čelig