You are currently viewing Godišnjica objavljivanja albuma Kill ‘Em All sastava Metallica

Godišnjica objavljivanja albuma Kill ‘Em All sastava Metallica

Na današnji je dan, 25. srpnja 1983. godine objavljen “Kill ‘Em All”, debitantski studijski album američkog heavy-thrash sastava Metallica. Objavila ga je izdavačka kuća Megaforce Records, a album je postigao velik uspjeh među thrash-metal publikom prodavši se u više od tri milijuna kopija, zbog čega je postao trostruko platinast.

Prvu postavu Metallice činili su ritam-gitarist i vokalist James Hetfield, gitarist Dave Mustaine, basist Ron McGovney i bubnjar Lars Ulrich. Zbog sukoba s Mustaineom basist McGovney napustio je bend pa je na njegovo mjesto došao izvrsni Cliff Burton, koji je do tada svirao u sastavu Trauma. Mjesec dana prije početka snimanja debija iz sastava odlazi i sporni Dave Mustaine, kojeg su u konačnici James i Lars otjerali zbog preagresivnog ponašanja prema ostalim članovima benda, kao i nagomilanih problema s drogom i alkoholom. Na Mustaineovo mjesto stiže Kirk Hammett iz Exodusa, s kojim je Metallica dobila konačnu postavu koja će snimiti album “Kill ‘Em All”.

Iako je Dave Mustaine istjeran iz benda, pripisane su mu zasluge za čak četiri pjesme (The Four Horsemen, Jump in the Fire, Phantom Lord i Metal Militia). Metallica je u počecima svoje karijere svirala pjesmu “The Mechanix”, no nakon Daveova odlaska izmijenjen je središnji dio pjesme, što uključuje i tekst, zbog čega je nazvana “The Four Horsemen”. Mustaine je odgovoran i za većinu solaža koje je Hammet na snimanju albuma poslije samo odsvirao.

Mustaine će potom osnovati vlastiti sastav Megadeth, koji je, kao i Metallica, postigao multimilijunsku prodaju. Megadethov prvi album sadržavao je originalnu pjesmu “The Mechanix”, koja je postala jedan od simbola sukoba i svojevrsnog natjecanja između Metallice i Megadetha.

Prvobitno se debi-album Metallice trebao zvati “Metal Up Your Ass”, ali ime je promijenjeno u “Kill ‘Em All”. Sastav je tiskao i majice s navedenim imenom i s pripadajućom pozadinom, a čak je postojao i koncert uživo pod tim nazivom. Ime “Kill ’em All” nadjenuo je basist Cliff Burton potaknut dugotrajnim i mukotrpnim pregovorima benda s izdavačem Megaforce Recordsom, zbog čega je ljutiti Burton u jednom trenutku viknuo: “Why we don’t just kill ’em all?” (Zašto ih jednostavno sve ne pobijemo?).

Album je sniman od 10. do 27. svibnja 1983. u Music America studiju u Rochesteru u New Yorku, a producirao ga je Paul Curcio. S albuma službeno su objavljena dva singla: “Jump in the Fire” i “Whiplash”. “Jump in the Fire” kao singl pojavio se 1984. godine u Ujedinjenome Kraljevstvu kao dio njihove promidžbe zajedničke britanske turneje s grupom Venom. Singl je sadržavao i pjesme “Phantom Lord” i “Seek and Destroy” u izvedbi uživo (ustvari su pjesme snimljene u studiju, a publika je naknadno dodana). “Whiplash” je objavljen u SAD-u, a na B-strani nalazila se pjesma “Jump in the Fire”.

Popis pjesama: 1. Hit the Lights | 2. The Four Horsemen | 3. Motorbreath | 4. Jump in the Fire | 5. (Anesthesia) Pulling Teeth (instrumental) | 6. Whiplash | 7. Phantom Lord | 8. No Remorse | 9. Seek and Destroy | 10. Metal Militia.

Goran Čelig