You are currently viewing Godišnjica objavljivanja albuma In-A-Gadda-Da-Vida grupe Iron Butterfly

Godišnjica objavljivanja albuma In-A-Gadda-Da-Vida grupe Iron Butterfly

Na današnji dan, 14. lipnja 1968. godine objavljen je čuveni album “In-A-Gadda-Da-Vida”, drugi studijski album američkog rock-benda Iron Butterfly, najpoznatiji po naslovnoj, 17-minutnoj skladbi koja zauzima cijelu B-stranu ploče.

Tekst pjesme jednostavan je i može se čuti samo na početku i kraju. Naslov je originalno trebao biti “In a Garden of Eden”, ali ga je Doug Ingle za vrijeme snimanja – navodno zbog pijanstva, omamljenosti drogama ili tehničkih problema s mikrofonom – izgovorio na način koji je zapisan u današnjem obliku. Smatra se jednim od najpoznatijih ostvarenja acid-rocka.

Album “In-A-Gadda-Da-Vida” dosegnuo je čak četvrto mjesto američkog Billboarda i prodan je u više od osam milijuna primjeraka samo tijekom te 1968. godine nadmašivši sve ostale tiraže. Diljem svijeta prodao se u više od 30 milijuna primjeraka.

I sljedeće, 1969. godine bio je najprodavanijim albumom u SAD-u, a dugi je niz godina bio najprodavanijom pločom iz kataloga velikog Atlantic Recordsa. Službeno je certificiran u SAD-u zlatnim još 1968., a 26. siječnja 1993. godine certificiran je kao četverostruko platinasti.

Producent albuma bio je Jim Hilton, a Iron Butterfly bili su kvartet u sastavu Doug Ingle (vokal, orgulje), Erik Brann (gitara i vokal u pjesmi “Termination”), Lee Dorman (bas, prateći vokali) i Ron Bushy (bubanj).

Popis pjesama: 1. Most Anything You Want | 2. Flowers and Beads | 3. My Mirage | 4. Termination | 5. Are You Happy | 6. In-A-Gadda-Da-Vida.

Goran Čelig