You are currently viewing Godišnjica objavljivanja albuma Gde smo sad grupe Električni orgazam

Godišnjica objavljivanja albuma Gde smo sad grupe Električni orgazam

Jedan od najvažnijih rock-bendova ovog podneblja, veliki Električni orgazam, dvanaestim studijskim albumom “Gde smo sad?” uvelike je podsjetio na kreativnu eksploziju svog najaktivnijeg razdoblja, onog iz osamdesetih, kad su se nizom stilski šarolikih izdanja etablirali kao jedni od predvodnika novovalne scene. Album “Gde smo sad?” (Mascom) objavljen je na današnji dan, 1. lipnja 2018. godine.

Orgazam je zapravo uvijek nudio puno više od kolokvijalno nazvanog new wavea jer je od izdanja do izdanja uranjao i izranjao iz punka, post-punka, klasičnog i psihodeličnog rocka i bluesa te uspješno kormilario kroz izuzetno produktivne godine realiziravši čak sedam albuma. “Gde smo sad?” fantastično hvata tu kreativnu iskru, gotovo novu udahnutu mladost benda koji je ove godine zaokružio čak četiri desetljeća na sceni. Album su posebno predstavila čak četiri singla – naslovni “Gde smo sad?”, “Okašuka Šakata”, “Bila si kao san” te sedam minuta duga i sjajna “Istok, zapad, sever, jug”.

Prema Giletovim riječima, svi si s vremena na vrijeme trebamo postaviti pitanje gdje smo sad, u ovom trenutku, u našim životima jer i previše boravimo u prošlosti ili budućnosti, a rijetko smo u sadašnjem trenutku.

Iza projekta “Gde smo sad?” stoji vrhunska ekipa. Produkciju albuma potpisuje Toni Jurij, s kojim je grupa surađivala na kultnom albumu “Lišće prekriva Lisabon” (1982.) te na “Les Chansones Populaires” (1983.) i “Kako bubanj kaže” (1984.). Glazbu su pisali Branislav Petrović Banana, Ljubomir Đukić Ljuba i Srđan Gojković Gile, a tekstove je, kao i obično, pisao Gile. Blagoje Nedeljković Pače i Zoran Švaba Radomirović priključili su se i odsvirali sjajno svoje dionice. Tanja Mirković, s kojom bend surađuje prvi put, osmislila je odličan omot, a za fotografije zaslužna je Goranka Matić.

“Veoma smo zadovoljni ovim albumom. Radili smo na njemu više od pet godina. Uvijek su me inspirirala različita iskustva kroz koja prolazim u životu. Tako je i sad. Kako neprestano prolazimo kroz različite promjene tijekom života, tako se i inspiracija mijenja”, izjavio je Gile o novom albumu.

Popis pjesama: 1. Bio sam loš | 2. Istok, zapad, sever, jug | 3. Kamerom snimam sve | 4. Odvedi me do rupe | 5. Gde smo sad? | 6. Koliko dugo već nema te | 7. Bila si kao san | 8. Duga topla noć | 9. Okaušauka Šakata.

Goran Čelig