You are currently viewing Godišnjica objavljivanja albuma Dragnet post-punk benda The Fall

Godišnjica objavljivanja albuma Dragnet post-punk benda The Fall

Na današnji je dan, 26. listopada 1979. godine objavljen drugi studijski album “Dragnet” (Step-Forward Records) iznimno utjecajnog engleskog post-punk benda The Fall. Pojavivši se u roku manjem od osam mjeseci nakon prethodnika, debija “Live at the Witch Trials”, “Dragnet” već u ranoj fazi uspostavlja dva ključna uzorka karakteristična za budućnost grupe: visoku produktivnost i redovite personalne promjene unutar grupe.

Samo su pjevač i autor Mark E. Smith i gitarist Marc Riley ostali iz postave koja je snimila debi. Bubnjar Karl Burns otišao je ubrzo nakon snimanja, a zamijenio ga je Mike Leigh, dočim je član osnivač Martin Bramah napustio The Fall usred travanjske turneje, kada je dobar dio materijala za “Dragnet” već bio napisan, i osnovao Blue Orchids.

Smith je uskoro angažirao i gitarista Craiga Scanlona te basista Stevea Hanleyja (ustvari su bili The Fallovi roadies), članove benda Staff 9 koji su ujedno bili i prijatelji Marca Rileyja. Obojica su imala samo 19 godina kad su se pridružila grupi, a činit će glazbenu okosnicu benda sve do sredine devedesetih. Riley je s basa prešao na gitaru, a počeo je svirati i klavijature nakon odlaska Yvonne Pawlett.

Album “Dragnet” snimljen je od 2. do 4. kolovoza 1979. godine, a donio je iznimno prljav i “zamuljan” zvuk. Riley je za taj album tvrdio da je bio namjerni kontrast oštrom i čistom zvuku prvijenca “Live at the Witch Trials”, na što je Smith dodao kako su iz studija Cargo (gdje album snimljen), zaprepašteni krajnjim proizvodom, od The Falla tražili da uklone ime studija s ploče zbog navodne antireklame. Bivši član Bramah nije naveden za svoj doprinos, ali bilo je nekoliko pjesama koje su The Fall pokušali izmijeniti nakon njegova napuštanja benda.

“Dragnet” je bio i posljednji album The Falla koji su objavili za Step-Forward, kuću Milesa Copelanda III., tadašnjeg menadžera grupe The Police i poslije Stinga, jer je bend početkom osamdesetih potpisao ugovor s Rough Trade Records. Recenzije su uglavnom bile povoljne, a album je završio na 35. mjestu NME-ova izbora najboljih albuma godine. Trouser Press ocijenio je da “Dragnet”, iako nije jedan od najboljih albuma The Falla, ipak sadržava barem dva klasična broja, kakvi su primjerice “Spectre vs. Rector” ili “A Figure Walks”.

Popis pjesama: 1. Psykick Dacehall | 2. A Figure Walks | 3. Printhead | 4. Dice Man | 5. Before the Moon Falls | 6. Your Heart Out | 7. Muzorew’s Daughter | 8. Flat of Angels | 9. Choc-Stock | 10. Spectre vs. Rector | 11. Put Away.

Goran Čelig