You are currently viewing Godišnjica objavljivanja albuma Desire Boba Dylana

Godišnjica objavljivanja albuma Desire Boba Dylana

Album Boba Dylana “Desire” prepun je velikih pjesama i s razlogom se smatra remek-djelom. Legendarni američki kantautor objavio ga je na današnji dan, 5. siječnja 1976. godine. Glavna je značajka činjenica da je na “Desire” vratio usnu harmoniku, ali i folk-korijene, te napose upotrebu violine u svakoj pjesmi (Scarlet Rivera), što je predstavljalo potpunu novinu u njegovu stvaralaštvu. Violina je zaokružila ionako odlično ozračje albuma.

Tekstovi su socijalne tematike, govore o propalim tamnoputim boksačima (Robin Hurricane Carter), gangsterima, usamljenim kaubojima koji traže sreću u Meksiku, izgubljenim ljubavima; sve izvedeno u pop-rock aranžmanima, s jakom primjesom countryja i spomenutog folka. Time je Dylan obuhvatio sve stilove američke glazbe, što taj album i danas čini tako posebnim.

Od pjesama s tog kantautorskog remek-djela ne treba isticati nijednu – sve su odlične, svaka na svoj način. Od prve “Huriccane” do posljednje “Sara”, sve odražavaju Dylanovu želju odavanja počasti američkoj glazbi, što mu je albumom “Desire” u potpunosti uspjelo, čime se vratio u središte zbivanja i medijske pozornosti.

Osim Dylana i spomenute violinistice Scarlet Rivere, na snimanju albuma sudjelovali su basist Rob Stoner (Don McLean), bubnjar Howard Wyeth (Link Wray), na mandolini Dominic Cortese, na buzukiju Vinnie Bell, na kongama Luther Rix, a prateće vokale pjevali su glumica Ronee Blakley (“Nashville”, “Strava u Ulici brijestova”), Steven Soles te slavna Emmylou Harris. Eric Clapton odsvirao je gitaru u pjesmi “Romance in Durango”, a producirao ga je Don DeVito.

Goran Čelig