You are currently viewing Godišnjica objavljivanja albuma Band of Gypsys istoimenog sastava Jimija Hendrixa

Godišnjica objavljivanja albuma Band of Gypsys istoimenog sastava Jimija Hendrixa

Na današnji dan, 25. ožujka 1970. godine u Americi objavljen je “Band of Gypsys”, album uživo istoimenog blues-rock sastava koji je predvodio slavni Jimi Hendrix. Europa je na izdavanje čekala do 12. lipnja.

Grupa Band of Gypsys nastala je nakon raspada originalne, The Jimi Hendrix Experience, a činili su je, osim Jimija Hendrixa, Billy Cox na basu i bubnjar Buddy Miles. Cox se s Hendrixom upoznao u vojsci te je s njim nastupio i na Woodstocku.

Band of Gypsys trajao je vrlo kratko, a s djelovanjem je prestao 28. siječnja 1970. godine nakon lošeg i prekinutog nastupa u Madison Square Gardenu, kada su spomenuti glazbenici odsvirali samo dvije pjesme i otišli s pozornice.

Bend je snimio samo jedan singl, “Stepping Stone” (B-strana “Izabella”), ali je vrlo brzo nakon objavljivanja povučen s tržišta. Snimio je i nešto materijala u studiju, a neke se pjesme mogu naći na odličnoj kompilaciji “First Rays of the New Rising Sun”, prvi put objavljene 1997. godine.

Trojac je prvi nastup imao na Fillmore Eastu, za doček nove 1969. godine, kada je u samo dvije noći nastupio čak četiri puta. Materijal koji možemo čuti na albumu “Band of Gypsys” snimljen je upravo tijekom te dvije večeri, a kao producent našao se sam Hendrix.

Album je zauzeo peto mjesto u Sjedinjenim Državama i šesto u Velikoj Britaniji, a ujedno je bio i njegov posljednji autorski album. U nekim zemljama na naslovnici albuma bila je fotografija s lutkama Hendrixa, Briana Jonesa, Boba Dylana i britanskog DJ-a Johna Peela.

Dokumentarni film o koncertu pod nazivom “Band of Gypsys: Live at the Filmore East” objavljen je na DVD-u 1999. godine.

Popis pjesama: 1. Who Knows | 2. Machine Gun | 3. Changes | 4. Power to Love | 5. Message of Love | 6. We Gotta Live Together.

Goran Čelig