You are currently viewing Godišnjica objavljivanja albuma Appetite for Destruction rock-benda Guns N’ Roses

Godišnjica objavljivanja albuma Appetite for Destruction rock-benda Guns N’ Roses

“Appetite for Destruction” debitantski je album benda Guns N’ Roses objavljen na današnji dan, 21. srpnja 1987. godine. Započinjući hitom “Welcome to the Jungle”, album je spojio elemente heavy metala, glama, punka, rocka, bluesa i klasičnih, himničnih refrena. Bio je broj jedan u Americi, a svjetska mu prodaja prelazi 25 milijuna primjeraka. Interesantno, na prvom je mjestu bio još samo na Novom Zelandu, a u Britaniji je uspio dosegnuti tek peto mjesto top-liste albuma.

Za pisanje pjesama zaslužni su svi članovi sastava, ali mnoge su pjesme ustvari solo-pjesme koje su članovi benda napisali još u razdoblju prije Guns N’ Rosesa. Među tim su pjesmama “It’s So Easy” i “Nightrain”, koje je napisao basist Duff McKagan, zatim “Mr. Brownstone”, “Anything Goes” i “Think About You”, koje je u bend donio Izzy Stradlin. “Rocket Queen” i “Paradise City” bile su nedovršene, a naposljetku potpisali su ih W. Axl Rose i Duff.

Druge pjesme na albumu prikazuju odnos benda prema rock ‘n’ roll podzemlju Los Angelesa, poput “Welcome to the Jungle” (ironično, Axl Rose napisao je riječi dok je bio u Seattleu) i “Out ta Get Me”, a tu su naravno i pjesme posvećene njihovim djevojkama poput “Sweet Child o’ Mine”, “My Michelle” ili “You’re Crazy”.

Album “Appetite for Destruction” jedan je od najprodavanijih u povijesti glazbe; najmanje 15 milijuna kopija prodano je samo u Sjedinjenim Državama. No godinu nakon izlaska albuma album se prodao u “samo” pola milijuna kopija. MTV (dok je još puštao glazbu) odbio je puštati videospotove zbog originalnog omota albuma baziranog na slici Roberta Williamsa “Appetite for Destruction”. Sastav je napravio kompromis i stavio originalni omot kao unutarnji, a na naslovnicu križ s lubanjama petorice članova sastava. Ni taj kompromis međutim nije bio dovoljno dobar za MTV i mreža je nastavila s cenzurom, nakon čega je David Geffen, tadašnji predsjednik Geffen Recordsa, nazvao MTV i zamolio da ipak puste spot pjesme “Welcome to the Jungle”. MTV ga je emitirao u 2 sata ujutro. Unatoč tomu, pjesma je postala najtraženija pjesma na MTV-u u roku od 24 sata.

Album “Appetite for Destruction” sniman je u studijima u Los Angelesu, a produkciju albuma potpisao je Mike Clink. Guns N’ Roses djelovali su kao neponovljivi kvintet u sastavu: W. Axl Rose (vokal), Slash (gitara), Izzy Stradlin (gitara), Duff McKagan (bas) i Steven Adler (bubanj).

Popis pjesama: 1. Welcome to the Jungle | 2. It’s So Easy | Nightrain | 4. Out ta Get Me | 5. Mr. Brownstone | 6. Paradise City | 7. My Michelle | 8. Think About You | 9. Sweet Child o’ Mine | 10. You’re Crazy | 11. Anything Goes | 12. Rocket Queen.

Goran Čelig