You are currently viewing Godišnjica objavljivanja albuma Animal Boy grupe Ramones

Godišnjica objavljivanja albuma Animal Boy grupe Ramones

“Animal Boy” deveti je studijski album američkog punk-benda Ramones objavljen u izdanju Sire Recordsa na današnji dan, 19. svibnja 1986. godine.

Album je to koji najviše pamtimo po intenzivnim sukobima unutar banda, što je i glavni razlog zbog čega na njemu čujemo tako malo pjesama pjevača Joeyja Ramonea (“Mental Hell” i “Hair of the Dog”). Joey je povlačenje iz procesa stvaranja objasnio naknadno: “Imao sam stvarno lošu fazu s grupom i o tome je govorila pjesma ‘Mental Hell’. Dio frustracije bio je uzrokovan prekidom veze s tadašnjom djevojkom Angelom, a dio je ležao u odnosima unutar benda.”

Basist Dee Dee Ramone ide i dalje te direktno proziva gitarista Johnnyja Ramonea tvrdeći kako je baš on glavni razlog tomu. Njegovo ponašanje bilo je, objašnjava, uzrok velikog stresa među članovima sastava: “Johnny nije želio raditi na pjesmama koje je Joey napisao. Stalno je zvocao i zanovijetao. Joey izvede sjajnu melodiju, a Johnny to ne želi odsvirati jer je to ovo ili ono. ‘Neću svirati tako jer želim manje akorda. Neću svirati solo u pjesmi. Ne želim ići u Englesku…’ Zaboga! Zato je Joey tada morao napraviti svoj solo-album!”

Zbog tog napetog odnosa na relaciji Joey – Johnny, na albumu “Animal Boy” najčešće kao autora srećemo baš Dee Deeja, koji potpisuje (ili supotpisuje) čak devet od 12 pjesama te pjeva glavni vokal u dvjema pjesmama (“Love Kills” i “Eat That Rat”). Čak i bubnjar Richie Ramone sudjeluje u stvaranju pjesama, što se u bendu nije dogodilo još od doba izvornog bubnjara Tommyja Ramonea. I baš Richie potpisuje legendarnu “Somebody Put Something in My Drink”.

Album je iznjedrio četiri singla uključujući i videospot za finalnu pjesmu “Something to Believe In”, koji je ustvari parodirao koncert Live Aid and Hands Across America.

Iako albumom dominiraju pjesme koje govore o frustracijama uzrokovanima međusobnim odnosom članova benda, samima sobom i voljenima koji su ih okruživali, “Animal Boy” ostat će zapamćen i kao album koji je donio pjesmu o političkim zbivanjima, što je stvarno prava rijetkost za Ramonese. “My Brain Is Hanging Upside Down (Bonzo Goes to Bitburg)”, koju su napisali Joey i Dee Dee uz pomoć producenta Jeana Beauvoira, kritizira kontroverzni posjet tadašnjeg američkog predsjednika Ronalda Reagana njemačkom vojnom groblju u Bitburgu. Naravno, “militantni” Johnny Ramone nije se slagao s porukom pjesme, ali ju je “demokratski” odsvirao.

Kritika albumu “Animal Boy” nije bila ni približno sklona kao prethodniku, “Too Tough to Die”, pišući uglavnom oprezne recenzije i ističući kako se bend previše udaljio od izvornog zvuka.

Album je sniman u njujorškom studiju Intergalactic tijekom prosinca 1985. godine u produkciji već spomenutog Jeana Beauviora.

Popis pjesama: 1. Somebody Put Something in My Drink | 2. Animal Boy | 3. Love Kills | 4. Apeman Hop | 5. She Belongs to Me | 6. Crummy Stuff | 7. My Brain Is Hanging Upside Down (Bonzo Goes to Bitburg) | 8. Mental Hell | 9. Eat That Rat | 10. Freak of Nature | 11. Hair of the Dog | 12. Something to Believe In.

Goran Čelig