You are currently viewing Godišnjica objavljivanja albuma Abbey Road sastava The Beatles

Godišnjica objavljivanja albuma Abbey Road sastava The Beatles

Prije tog 26. rujna 1969. godine Abbey Road bila je obična ulica ispred prostorija londonskog studija, tada u vlasništvu diskografske kuće EMI. Najvjerniji fanovi možda su bili svjesni da se tada slavna četvorka The Beatlesa kreće oko te lokacije i radi na novom albumu, ali to je bilo vrijeme kada se nije pridavala značajna važnost samim studijima u kojima se snimaju pjesme. Malo je tko tada bio svjestan činjenice da je “Abbey Road” bio i posljednji album koji će slavna četvorka snimiti zajedno, kao i da će običan pješački prijelaz postati jedna od svjetski poznatih turističkih atrakcija zahvaljujući fotografiji s naslovnice albuma. No povijest je ispisana te odzvanja i pedesetak godina nakon toga.

“Abbey Road” bio je 11. studijski album poznate grupe i posljednji koji su The Beatles snimili zajedničkim kreativnim snagama. “Let It Be”, izdan poslije, većinom je snimljen prije tog albuma. Iako mu u trenutku objave kritika uopće nije bila naklonjena, danas se “Abbey Road” smatra glazbenim remek-djelom. Razlog je, mnogi će se složiti, činjenica kako je skupina zajednički kreirala kolektivnu glazbenu viziju, puno širu i jaču od individualnih kreativnih snaga i međusobnih razmirica te stvorila album ispunjen nekim od njihovih ponajboljih pjesama u karijeri. U tu kategoriju spadaju “Here Comes the Sun” i “Something” Georgea Harrisona, “Come Together” Johna Lennona, “You Never Give Me Your Money” Paula McCartneyja itd.

Ironično, čitav album nije snimljen u danas slavnom Abbey Roadu; dijelovi pojedinih pjesama snimani su u drugim londonskim studijima, ali svoj kreativni i finalni oblik album je dobio upravo na toj lokaciji, koju je uz glazbeni dio proslavila i naslovnica – danas kultna fotografija koja prikazuje sva četiri člana skupine kako prelaze pješački prijelaz ispred zgrade studija.

Tog 8. kolovoza 1969. godine fotograf Iain Macmillan bio je zadužen za photo-session čuvene liverpulske četvorke. Promet je nakratko zaustavljen, a Macmillan se popeo na ljestve kako bi fotografirao skupinu dok prelazi pješački prijelaz. The Beatles pješački su prijelaz prešli tri puta, pri čemu je nastalo ukupno šest fotografija. Jedna od njih upravo je danas slavna fotografija koja krasi naslovnicu albuma “Abbey Road” i koja je taj pješački prijelaz učinila jednom od najznačajnijih turističkih atrakcija Londona.

Goran Čelig