You are currently viewing Godišnjica kinopremijere ratne drame Staljingrad Josepha Vilsmaiera

Godišnjica kinopremijere ratne drame Staljingrad Josepha Vilsmaiera

Ratna drama “Staljingrad” (Stalingrad) Josepha Vilsmaiera, u kinima prikazana na današnji dan, 21. siječnja 1993. godine, prati priču nekolicine njemačkih vojnika koji su od arogantnih i pobjedničkih ubojica postali demoralizirane kukavice koje će učiniti sve kako bi preživjele brutalnu bitku za Staljingrad.

U proljeće 1942. njemačka vojska duboko je zagazila u Sovjetski Savez i na putu je prema Staljingradu. Hitler, u potpunosti podcijenivši snagu Crvene armije, smatrao je da će grad osvojiti prije zime. Bez zaliha hrane i s neadekvatnom odjećom, nacističke trupe doslovno su se smrznule i umrle od gladi kada su ih njihovi vođe ostavili na cjedilu. Bitka za goli život upravo je počela za vojnike Fritza, Hansa, Rolloa i GeGea. Pucnjava, granate i bombe samo su dio pakla. Većina vojnika izgubit će borbu s glađu i hladnoćom…

Film predstavlja taj ključni trenutak Drugoga svjetskog rata kao golemu sliku užasa u kojoj su obični njemački vojnici bili žrtve nacističkih zločinaca jednako kao i sovjetski narod. U glavnim ulogama pojavili su se Dominique Horwitz, Thomas Kretschmann, Sebastian Rudolph, Jochen Nickel i Dana Vávrová, a tu hiperrealističnu njemačku ratnu dramu režirao je Joseph Vilsmaier prema vlastitom scenariju koji je napisao u suradnji s Jürgenom Büscherom, Johannesom Heidom i Christophom Frommom.

Goran Čelig