You are currently viewing Godišnjica kinopremijere komedije Povratak u školu Alana Mettera

Godišnjica kinopremijere komedije Povratak u školu Alana Mettera

Na današnji dan, 13. lipnja 1986. godine u američka kina puštena je zabavna i vrlo popularna komedija “Povratak u školu” (Back to School), jedan od najpoznatijih i najuspješnijih filmova američkoga komičara Rodneyja Dangerfielda.

Jedna od zanimljivosti vezanih uz taj film jest da je Jim Carrey trebao glumiti ludog profesora, ali je zbog mladosti odbijen. Chuck Russel, producent filma “Povratak u školu”, poslije ga je angažirao u hit-komediji “Maska”.

Dobrodušni, ali neobrazovani bogataš Thornton Meloni (Rodney Dangerfield) razočaran je sinom Jasonom (Keith Gordon), koji razmišlja o ispisivanju sa sveučilišta. Thornton i dalje žali što on nije uspio upisati koledž i s tugom se sjeća rečenice svoga oca “čovjek bez obrazovanja nema ništa”. Kako bi pokazao sinu što sve propušta, Thornton se odluči upisati na njegov fakultet, gdje simpatični i ludo bogati Meloni senior postaje pravi hit – organizira najluđe zabave i brzo postaje prijatelj sa svima. Jedini mu je problem ravnatelj škole dr. Phillip Barbay (Paxton Whitehead), koji ne može smisliti svoga najnovijeg učenika…

Film je režirao Alan Metter, a osim spomenutih Dangerfielda i Gordona, u filmu još glume Sally Kellerman, Burt Young te mlađahni Robert Downey Jr.

Goran Čelig