You are currently viewing Godišnjica kinopremijere filma Pobješnjeli Max 2 slavnoga Georgea Millera

Godišnjica kinopremijere filma Pobješnjeli Max 2 slavnoga Georgea Millera

Na današnji dan, 24. prosinca 1981. godine u australska kina stigao je neponovljivi distopijski akcijski hit “Pobješnjeli Max 2: Cestovni ratnik” redatelja Georgea Millera. Na plakatima bivše države stajalo je “Drumski ratnik”, i pod tim je nazivom poznat većini starijih gledatelja.

U analima akcijskih filmova malo je onih koji se mogu usporediti s “Drumskim ratnikom” (Mad Max 2: The Road Warrior), punokrvnim epom prepunim brzine i pokolja koji će vas baciti u svijet u kojem se postnuklearna budućnost spaja s mitološkom prošlosti. Jednostavnije rečeno, to je jedan od filmova s najopasnijim kaskaderskim akrobacijama svih vremena.

Prije nego što je nastupio u četiri nastavka uspješnog serijala “Smrtonosno oružje” te 1994. godine u vesternu “Maverick”, Mel Gibson već je upisao svoje ime u filmsku povijest kao Max Rockatanski, usamljenik i heroj koji se vozi cestama Australije u neprestanoj potrazi za benzinom. Protiv njega i ostalih zakržljalih branitelja velikog skladišta goriva nalaze se bizarni ratnici koje predvodi Humungus (Kjell Nilsson), poznati po tome što nikad ne uzimaju zatvorenike, već ih jednostavno pretvaraju u prah. Kada se te dvije skupine sukobe, rezultat može biti jedino “divlji, spektakularan i fantastično zabavan film”, napisala je svojevremeno Sheila Benson za Los Angeles Times.

Osim Gibsona, odlične su uloge odigrali maleni Emil Minty, Bruce Spence te divlji Vernon Wells u ulozi pomahnitalog Weza. Uz “Pobješnjelog Maxa” na svojoj strani, filmska akcija ne može biti bolja.

Goran Čelig