You are currently viewing Godišnjica kinopremijere filma Frankenstein redatelja Kennetha Branagha

Godišnjica kinopremijere filma Frankenstein redatelja Kennetha Branagha

Na današnji dan, 4. studenog 1994. godine u kina je krenula tada najnovija adaptacija čuvenog djela Mary Shelley “Frankenstein”, koju je pripremio Kenneth Branagh. To je s vremenom postala najpoznatija, a možda i najbolja filmska prilagodba romana o ludom znanstveniku Victoru Frankensteinu jer se vjerno drži priče, za razliku od prijašnjih, pomalo djetinjastih pokušaja koji su teško mogli dočarati svu dramatiku knjige…

Zadivljujući Robert De Niro udahnuo je život i dušu Frankensteinovu stvorenju i pokazao još jednom zašto ga mnogi smatraju najkompletnijim glumcem današnjice! Spektakularno, poput Orsona Wellesa, Kenneth Branagh portretira lik Frankensteina, ali i briljantno režira tu emocionalnu, tragičnu i svevremensku priču koja nam pruža mnogo više od obične horor-zabave.

Mladi Victor Frankenstein odlazi iz Geneve ostavljajući svoju posvojenu sestru Elizabeth, u koju je ludo zaljubljen. Inspiriran mračnim profesorom Waldmanom, Victor postaje opsjednut eksperimentom kreiranja novog bića. Jedne noći njegovo se stvorenje (Robert De Niro) počelo boriti za život, a Victor počinje shvaćati koliko je novostvorena situacija strašna i uzaludno pokušava uništiti to gnusno biće. Vjerujući da je spodoba umrla od kolere, Victor se vraća kući i počinje planirati vjenčanje. No gnjevno i prezreno stvorenje kreće u potragu za svojim stvoriteljem, čime započinje noćna mora koja će proganjati Victora Frankensteina i one koje voli…

Robert De Niro, dobitnik Oscara 1974. za ulogu u “Kumu II”, također nominiran za akademske nagrade za najboljega glumaca u “Taksistu”, “Lovcu na jelene” i “Rtu straha” te 1980. dobitnik nagrade za najboljega glumca u filmu “Razjareni bik”, jednostavno je savršen i fascinatan u liku Frankensteinova stvorenja. Film je bio nominiran za deset filmskih nagrada, uključujući i najprestižniju – Oscar.

Besprijekornost filma jamči redatelj i glumac Kenneth Branagh, koji je već za film “Henry V” bio nominiran za Oscara u kategorijama za najboljega glumca i redatelja. Uz De Nira i Branagha, izvrsni su i Tom Hulce, Helena Bonham Carter, Aidan Quinn, Ian Holm i John Cleese.

Goran Čelig