You are currently viewing Godišnjica kinopremijere filma Davitelj protiv davitelja Slobodana Šijana

Godišnjica kinopremijere filma Davitelj protiv davitelja Slobodana Šijana

Na današnji dan, 18. lipnja 1984. godine u kina je pušten kultni jugoslavenski film “Davitelj protiv davitelja”, koji će poslije na Filmskom festivalu u Puli biti nagrađen Zlatnom arenom za scenografiju.

Pera Mitić osjećajan je, povučen beogradski cvjećar. Uglavnom je prijateljski nastrojen prema kupcima i prolaznicima, ali ima jednu veliku manu, ne može se nositi s izrugivanjem te svakoga tko ismijava njegovo cvijeće on jednostavno zadavi. Popularna rock-zvijezda Spiridon Kopicl postaje telepatski povezan s cvjećarom te se i sam počinje baviti “davljeničkim hobijem”. Između dvojice davitelja naći će se jedna nevina, ne odveć simpatična djevojka Sofija Mačkić, i poletan, ali staromodan inspektor Ognjen Strahinjić, koji igrom slučaja otkriva neobične sklonosti glavnih protagonista…

“Davitelj protiv davitelja” izvrsna je crnohumorna filmska komedija iz 1984. koju je režirao Slobodan Šijan (Kako sam sistematski uništen od idiota, Ko to tamo peva?, Maratonci trče počasni krug) prema vlastitom scenariju koji je napisao u suradnji s Nebojšom Pajkićem. Glavne uloge tumače Taško Načić, Nikola Simić, Srđan Šaper, Sonja Savić, Rahela Ferari, Radmila Savičević i Jelisaveta Seka Sablić.

“Davitelj protiv davitelja” odlična je i vrlo originalna kombinacija horora, komedije i glazbenoga filma kakvu rijetko imamo priliku vidjeti.

Goran Čelig