You are currently viewing Dani novog vala u KCM-u

Dani novog vala u KCM-u

Podsjećamo posjetitelje na trodnevni događaj Dani novog vala u KCM-u koji počinje sutra, a poslužit će nam kako bismo se vratili u neka druga vremena, vremena analogne glazbe i analognoga života.

Naziv novi val (franc. nouvelle vague) izvorno je poslužio za opis rada avangardnih francuskih redatelja šezdesetih godina prošloga stoljeća (François Truffaut, Jean-Luc Godard, Éric Rohmer, Claude Chabrol, Jacques Rivette i drugi). U Velikoj Britaniji 1976. godine u novom ga je značenju prvi upotrijebio Malcolm McLaren, menadžer punk-sastava Sex Pistols, kao alternativni naziv za punk. Približno u isto vrijeme u Sjedinjenim Američkim Državama Seymour Stein, jedan od osnivača izdavačke kuće Sire Records, tražio je marketinški naziv za nove izvođače poput The Ramonesa, Talking Headsa, Patti Smith, Televisiona i druge okupljene oko njujorškoga kluba CBGB. Želeći se distancirati od punka kako bi osigurao radijski prostor za svoje izvođače, smislio je ime novi val (eng. new wave).

Vrijedi spomenuti da se novi val dobro snašao i na prostorima nekadašnje Jugoslavije, gdje se tih godina pojavom novih bendova vrlo jasno razaznaju zagrebački, beogradski, sarajevski i riječki novi val, koji su utjecali na razvoj glazbe na ovim prostorima, ali i na društvene promjene. Sve to, uzimajući dakako u obzir i svjetsku scenu, pokušat ćemo uokviriti u trodnevni program, a za početak organizirali smo izložbu “Kako je propao rokenrol – prvih četrdesetak godina” pod autorskom palicom Zorana Peze, uz Vladimira Slavicu i Gorana Gajića suautora kultnog omnibusa “Kako je propao rokenrol”, koji će nas glazbom, filmovima i tribinama provesti kroz to razdoblje.

Uz obilje dobre glazbe i disk-džokeje u večernjem dijelu programa poslušat ćemo zanimljive razgovore aktera, a drugi dan programa rezervirali smo za prikazivanje filma “Kako je propao rokenrol”, prije kojeg i nakon kojeg nas očekuju razgovori s našim gostima.

Zadnji dan rezervirali smo za aukciju filmskih plakata, a u večernjem dijelu programa očekuje nas koncert Tribute to the Police, kojim i zatvaramo ovaj mali podsjetnik na dobra stara vremena.

Ulaz je na sve događaje besplatan, a donacije su, podrazumijeva se, dobrodošle.

Tihomir Mršić