Ribanje i ribarsko prigovaranje – projekcija filma + razgovor + live soundtrack

Filmska adaptacija i ekranizacija jednog od “najpopularnijih” lektirnih naslova, spjeva iz šenaestog stoljeća hvarskoga gospara Petra Hektorovića koji je slučajem književne povijesti ipak ostao zapamćen upravo po tom djelu, stigla je u KCM kino. “Ribanje i ribarsko prigovaranje” jedno je od djela koje se izvan stručnih i strukovnih krugova dosta često spominje ili se barem spominjalo u predcinestar-vrijeme, ali se, izuzmemo li specijalizirane emisije ili dokumentarno-igrane sadržaje koje bismo s vremena na vrijeme mogli vidjeti na zagrebačkoj televiziji (onoj ili ovoj), nije mnogo čitalo. Ili se u njemu uživalo. Čast iznimkama. Lektirni naslovi uglavnom su oktroirano i kruto predstavljani generacijama i ako niste bili ljubitelj starije hrvatske književnosti ili ako ne studirate kroatistiku, teško da biste se mogli zainteresirati za jezik, stil i sadržaj tih i sličnih djela. Imao sam sreću da mi je u “prijelaznom” vremenu (kraj osamdesetih, početak devedesetih) predavalo niz odličnih profesora, od Fališevac do Prosperova Novaka, a ovaj potonji uveo nas je u svijet baš šesnaestog stoljeća približivši nam ne toliko Hvaranina Hektorovića, već njegova suvremenika Držića. Doista sam zavolio djela onodobna i uz pomoć već spomenutih učitelja, te npr. prof. Čale pokušavao dublje proniknuti u svijet koji smo ostavili iza sebe prije nekoliko stotina godina. Osjetiti ga, ne u njegovoj općosti, već univerzalnosti i prihvatiti ga umom, znanjem, ali i srcem. I ta je ljubav ostala do danas. (Milan Trenc)

Ovom prilikom, osim što ćemo prikazati film, pripremili smo i male razgovore prije i poslije projekcije kako bismo bolje približili gledateljima tu tematiku, uz nazočnost glavnih aktera filma. U nastavke večeri čuti ćemo live-izvedbu soundtracka za film koju izvodi Igor Paro i njegov ansambl.

Režija: Milan Trenc
Scenarij: Milan Trenc
Kamera: Ivan Zadro
Montaža: Miran Miošić, Dubravko Slunjski
Oblikovanje zvuka: Dubravka Premar
Glazba: Igor Paro
Kostimografija: Emilija Šušković-Jakopac, Nikolina Knežević
Scenografija: Ivan Ivan
Uloge: Rade Šerbedžija, Leon Lučev, Romina Tonković, Bojan Brajčić, Ingeborg Appelt, Gala Nikolić, Lorenco Damjanić, Filip Mayer, Giulio Settimo
Producenti: Boris Veličan, Milan Trenc
Produkcija: Studio devet, hrvatska distribucija BLITZ
Potpora: Hrvatska radiotelevizija (HRT), Hrvatski audiovizalni centar (HAVC)

Ulaz je besplatan, a donacije poželjne.

The event is finished.

Date

20. 3. 2023.
Expired!

Time

18.00 - 23.30

Oznake

Filmska umjetnost,
Kultura,
Predavanje,
Umjetnost

Lokacija

Kulturni centar Multimedija
Kranjčevićeva ulica 16a, Zagreb
Website
https://bit.ly/3rs1ztJ
Kategorije

Organizator

Kulturni centar Multimedija
Email
kcmmyspirit@gmail.com
Website
https://kcm-club.net/

Leave a Reply