Predavanje: Ratko Martinović – Psihodelici u Hrvatskoj

Hrvati najčešće posežu za delirijantima (alkohol), metilksantinima (kofein), kolinergicima (nikotin) i ostalim legalnim drogama, a od nelegalnih najčešće rabe kanabis i MDMA – što u prijevodu znači da volimo zadržati kakvu-takvu kontrolu nad samim sobom. Kada govorimo o psihodelicima i Hrvatskoj, prve su nam asocijacije nedvojbeno bunika, muhara, datura i mandragora, šamanska biljka Dubrovačke Republike koja i danas endemski raste na Sniježnici u Konavlima.

Onome tko nije probao halucinogene izuzetno je teško opisati taj svijet, posve drugačiji od bilo kojeg drugog iskustva. Realnost je posve promijenjena, kao i svijest, percepcija je iskrivljena ili, preciznije rečeno, usklađena na drugu fazu, prostor i vrijeme, kao i dimenzije, znaju imati drugačije karakteristike, iskustvo je snovito, a osjećaji i empatija, poput osjeta, pojačani i rekalibrirani. Kako je samo iskustvo subjektivno, nekome ista vizija može biti nadahnjujuća i adrenalinska, a drugome šokantna i teško probavljiva. Sjećanje, pamćenje ili živci nisu pogođeni pa se nakon psihodelične seanse korisnici osjećaju odlično, rekonektirano i opušteno.

O svemu tome i još više poslušajte na novom predavanju Ratka Martinovića, kojeg inače možete slušati svakog ponedjeljka od 18 sati u novom KCM-u.

Ulaz je besplatan, a donacije su dobrodošle.

The event is finished.

Date

7. 11. 2022.
Expired!

Time

18.00 - 19.30

Oznake

Društvena zbivanja,
Na rubu znanosti,
Predavanje,
Znanost

Lokacija

Kulturni centar Multimedija
Kranjčevićeva ulica 16a, Zagreb
Website
https://bit.ly/3rs1ztJ
Kategorije

Organizator

Kulturni centar Multimedija
Email
kcmmyspirit@gmail.com
Website
https://kcm-club.net/

Leave a Reply