Predavanje: Miško Erak – Genetičko podrijetlo Hrvata donje Neretve

Tko smo, što smo i otkud zapravo dolazimo? Pretpostavljam da je svatko od nas barem jedanput u životu sebi postavio takva pitanja. Također se trebamo upoznati s najnovijim tezama koje nam govore o tome kako su Hrvati autohton narod na svom povijesnom području, nastali uglavnom od romaniziranog ilirskog supstrata s manjim slavenskim primjesama. Isto tako moramo vidjeti što nam govori relativno nova znanstvena grana, populacijska genetika, o stvarnom tj. genetičkom podrijetlu Hrvata. Teza kako su Hrvati autohton narod na svom povijesnom prostoru te kako velika većina predaka današnjih Hrvata nije došla seobom Slavena iza Karpata ili iz Irana na istočnu jadransku obalu nije nova ideja. Nju su tijekom vremena isticali poznati političari, arheolozi i povjesničari, ali razvojem suvremenih genetičkih istraživanja i razvojem populacijske genetike teza o autohtonosti dobiva sasvim novu dimenziju – znanstvenu dokazivost. Osim znanstvene dokazivosti imamo još nekoliko vrsta materijalnih ostataka, od kojih posebno treba istaknuti stećke, za koje mnogi autori tvrde da dokazuju autohtonost i kontinuitet naroda na područjima na kojima se nalaze. Također ćemo govoriti i o metafizičkim mjestima znanim pod nazivom genius loci ili dobrim duhom prostora, koji predstavljaju kontinuitet suživota na istom području kroz različita povijesna razdoblja.

Naši junaci
Junaci su ove priče plinjanski knezovi Grupkovići i njihov grb, ideolog ilirskog narodnog preporoda Bogoslov Šulek, slabo znan, ali iznimno značajan svećenik, arheolog i općenito svestrana, gotovo renesansna osoba don Petar Kaer, najveći hrvatski književnik Miroslav Krleža i konačno, po mom mišljenju, najveći živući hrvatski pjesnik Petar Gudelj.

O autoru knjige i predavaču
Miško Erak, rođen 21. ožujka 1961. u Metkoviću, djetinjstvo i mladost proveo u Pločama, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao na Fakultetu građevinskih znanosti Sveučilišta u Zagrebu kao dipl. ing. građevine, a potom završio Master of Business Administration (MBA) program na Henley Management College (UK), kao magistar poslovnog upravljanja. Radio kao profesor građevinarstva i matematike u vatrogasnoj školi MUP-a RH, inženjer u Hidroelektri, konzultant u savjetodavnoj kući CM-Expert, a zadnjih dvadesetak godina radi kao privatni poduzetnik na području ljudskih resursa u tvrtki Dr. Pendl & dr. Piswanger. Sudionik je Domovinskog rata i nositelj spomenice Oluja. Oženjen je i otac troje djece.

The event is finished.

Date

9. 6. 2022.
Expired!

Time

18.00 - 19.30

Oznake

Kultura,
Ljetni program,
Predavanje

Lokacija

Kulturni centar Mesnička
Mesnička ulica 12, Zagreb
Website
https://bit.ly/3KN1R7a
Kategorije

Organizator

Kulturni centar Mesnička
Email
kulturnicentarmesnicka@gmail.com
Website
https://kcm-club.net/

Leave a Reply