Novi val u KCM-u

Dani novog vala poslužit će nam kako bismo se vratili u neka druga vremena, vremena analogne glazbe i analognog života. Naziv novi val prethodno je iskorišten za rad avangardnih francuskih redatelja šezdesetih godina prošloga stoljeća. U Velikoj Britaniji 1976. godine u novom ga je značenju prvi upotrijebio Malcolm McLaren, menadžer punk-sastava Sex Pistols, kao alternativni naziv za punk. Približno u isto vrijeme u Sjedinjenim Američkim Državama Seymour Stein, jedan od osnivača izdavačke kuće Sire Records, tražio je marketinški naziv za nove izvođače poput The Ramonesa, Talking Headsa, Patti Smith, Televisiona i druge okupljene oko njujorškog kluba CBGB. Želeći se distancirati od punka kako bi osigurao radijski prostor za svoje izvođače, smislio je ime novi val.

Vrijedi spomenuti da se novi val dobro snašao i na prostorima tadašnje Jugoslavije, gdje se tih godina pojavom novih bendova vrlo jasno razaznaju zagrebački, beogradski, sarajevski i riječki novi val, koji su utjecali na razvoj glazbe na ovim prostorima, a svakako i na društvene promjene. Sve to, uzimajući dakako u obzir i svjetsku scenu, pokušat ćemo uokviriti u trodnevni pomno odabrani program kojem je svrha da mlađa publika dozna kako je nekada bilo, a starija da se podsjeti kako je nekada bilo sto puta bolje nego sada…

Već prvoga dana priredili smo izložbu pod nazivom “Kako je propao rokenrol – prvih četrdesetak godina” pod autorskom palicom Zorana Peze, suautora filma “Kako je propao rokenrol”, koji će nas glazbom, filmovima i tribinama provesti kroz to razdoblje. Uz obilje dobre glazbe i disk-džokeje u večernjem dijelu programa poslušat ćemo zanimljive razgovore aktera, a drugi dan programa rezervirali smo za prikazivanje filma “Kako je propao rokenrol”, prije kojeg i nakon kojeg nas očekuju razgovori s našim gostima.

Zadnji dan rezervirali smo za aukciju filmskih plakata, a u večernjem dijelu programa očekuje nas koncert Tribute to the Police, kojim i zatvaramo ovaj mali podsjetnik na vremena koja su bila bolja, daleko bolja, ali teško da će se ikada više ponoviti.

Ulaz je na sve događaje besplatan, a donacije su, jasno, dobrodošle.

The event is finished.

Date

21. - 23. 6. 2023.
Expired!

Time

11.00 - 23.55

Oznake

Društvena zbivanja,
Koncert,
Program uživo,
Sajam

Lokacija

Kulturni centar Multimedija
Kranjčevićeva ulica 16a, Zagreb
Website
https://bit.ly/3rs1ztJ
Kategorije

Organizator

Kulturni centar Multimedija
Email
kcmmyspirit@gmail.com
Website
https://kcm-club.net/

Leave a Reply