Duo Franolić – Gabrić u KCM-u

Duo Franolić – Gabrić izvodi autorske kompozicije. Spaja elemente tradicionalne orijentalne i balkanske glazbe s indijskom, jazz, romskom i klasičnom glazbom te spontano stvara nove glazbene oblike. Oud i viola prirodno se prožimaju svojim toplim zvucima. To je glazba koja nastaje u trenutku i stvara magičnu atmosferu.

Izdali su album “Triptych” za Nota Bene Music (link: https://notabene.lnk.to/Triptych).

Emil Gabrić, violina i viola
Odrastao u Subotici, gdje je po cijele dane pjevao i tjerao baku i prabaku da mu glume prateći bend. Predškolsko razdoblje obilježava mu podstanarski život kod poznate glazbene obitelji Toplak, gdje mu dopuštaju da svira na njihovu klaviru. Vrlo brzo upisuje glazbenu školu i donosi odluku koja će mu obilježiti život – svirat će violinu. Razlozi su bili prozaični: harmonika mu je bila preteška, flauta preskupa, a violina se mogla posuditi u glazbenoj školi. Uz klasično glazbeno obrazovanje Emilov glazbeni put obilježavaju i susreti s romskom, srpskom i mađarskom glazbom. Do srednje škole osvojio je brojne nagrade na natjecanjima te ostvario niz uspješnih koncerata solo i uz orkestar. Pripremao se za odlazak na studij u inozemstvo, ali je rat sve prekinuo. Upisao je novosadsku glazbenu akademiju sa 16 godina, a već sa 17 godina studij violine nastavlja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Od 1993. član je Paganini banda, a paralelno bio je i član Lada, snimio oko tristo skladbi za razne izvođače, film, kazališne predstave i televizijske serije. Uvijek je htio svirati violu pa je 2013. upisao i studij viole. Od 2017. član je The Kazetofona, s kojim očekuje skorašnji izlazak prvog albuma. Od 2020. član je trija Franolić – Ćulap – Gabrić. Dobitnik je nagrade Status 2020. godine.

Dražen Franolić, oud (arapska lutnja)
Stvara i izvodi orijentalnu glazbu, autorske kompozicije nastale pod utjecajem arapske, balkanske, indijske i jazz-glazbe koje uključuju improvizaciju. Zanima ga glazba koja nastaje u trenutku. Za Nota Bene Music ove je godine s udaraljkašem Ninom Mureškičem izdao album Papillon, a s violinistom i violistom Emilom Gabrićem album Triptych. S trijom Franolić – Ćulap – Jovanović (suradnja s udaraljkašem Kamenkom Ćulapom i Markom Jovanovićem, usnoharmonikašem iz Berlina) u izdavačkoj kući Geenger Records izdao je dva albuma – Put (2016.) i Faza (2019.). S Kamenkom Ćulapom na udaraljkama (bendir, tar, dombek, udu) za istu je izdavačku kuću snimio i albume Bujrum (2013.) i Česmu (2009.). Sam je snimio meditativni album Melankolije (2011.). Nastupao je na festivalima moderne, etno i jazz-glazbe. Najznačajniju glazbenu suradnju imao je s udaraljkašem Hamidom Drakeom te saksofonistom i klarinetistom Assifom Tsaharom na Earwing Jazz Festivalu u KSET-u (Zagreb, 2003.). S indijskim sviračem table Nimaijem Royem snimio je albume Live in SC (2006.), Live in Cabahia (2007.) te Live in Rijeka (2008.). Albume Molobadži (2001.) i Live in Golubovec (2002.) snimio je sam na arapskoj lutnji. S Viktorom Daldonom (didgeridoo) 2000. snima album C. S Vesnom Gorše na saksofonu i Juricom Ugrinovićem na udaraljkama snimio je album Waterfalls (1986.) koji je dobio odlične kritike u njujorškom časopisu Ear. Za izdavačku kuću Jugoton snimio je albume Wonderland (1990.) i New Era of Instrumental Music (1991.), a za Blind Dog Records album Asgard Live (1993.) koji je nominiran u dvije kategorije za hrvatsku diskografsku nagradu Porin. Godine 1999. s Vesnom Gorše, Ahmedom A. Rahimom i Samom Busharom osniva sastav Earthbeats. S Vesnom Gorše iste godine snima Live in Lisinski, a tri godine prije toga album Just a Music (1996., Jam Records). Lutnje mu izrađuje graditelj Alojzije Seder.

Rezervacije mjesta putem Facebook-stranice ili porukom na elektroničku adresu kcmmyspirit@gmail.com.

Preporučena donacija: 4 eura.

The event is finished.

Date

29. 3. 2023.
Expired!

Time

21.00

Oznake

Koncert

Lokacija

Kulturni centar Multimedija
Kranjčevićeva ulica 16a, Zagreb
Website
https://bit.ly/3rs1ztJ
Kategorije

Organizator

Kulturni centar Multimedija
Email
kcmmyspirit@gmail.com
Website
https://kcm-club.net/

Leave a Reply