You are currently viewing Uskoro godišnjica objavljivanja slavnog Razdora, drugog albuma Majki
Majke: Razdor © T.R.I.P./Croatia Records (autor slike: Siniša Simon)

Uskoro godišnjica objavljivanja slavnog Razdora, drugog albuma Majki

Sljedeće godine navršit će se punih trideset od objave jednog od najznačajnijih rock-albuma s ovih prostora; drugog, ili kako mi Vinkovčani volimo reći – trećeg, albuma grupe Majke, slavnog “Razdora”. Albuma koji će ostati zapamćen po mnogočemu. Veličanstven kakav jest, nastao je tijekom vrlo mračnog razdoblja novije hrvatske povijesti, na nevjerojatno precizan način secirao je zbilju domaćeg čovjeka koji je pokušao preživjeti i ostati normalan u vihoru suludog rata.

Album znakovita imena “Razdor”, utopljen u ironiju, cinizam i beznađe, snimljen je tijekom lipnja 1992. godine u zagrebačkom studiju Best, u produkciji jedinog izvornog člana grupe (osim dakako nezamjenjivog Bareta), bubnjara Željka Mikulića Korozije i u koprodukciji Denisa Mujadžića Denykena. Iako je dio pjesama nastao dok je Bare sa starom ekipom još bio u Vinkovcima, pjesme su snimljene u drugačijoj postavi, prvi i posljednji put kao kvartet, koji su činili tekstopisac i pjevač Goran Bare, spomenuti bubnjar Željko Mikulić Korozija te pridošlice u bend, mladi gitarist Zoran Čalić (Pokvarena mašta, Satan Panonski) te Zagrepčanin Jurica Nižić na basu. Nižić je tada bio aktivan u vrlo potentnom garage-rock bandu Revolver. Glazbu i aranžmane potpisuju Majke.

Na albumu se našlo deset izuzetnih rock-pjesama koje su više naginjale hard-rocku nego što su slijedile prethodna dva, garage-punk izdanja grupe. Oštri mračni rifovi dominirali su pločom, a Bare se upravo tim albumom prometnuo u jednog od najboljih tekstopisaca i performera s ovih prostora. Iako je na naslovnici umjetničko djelo poznatog vinkovačkog slikara Siniše Simona, koja prikazuje anđela čuvara s dječicom, i to je djelovalo nekako zlokobno i savršeno se uklapalo u pjesme kave su bile “Krvarim od dosade”, “’89”, “Dobro se osjećam”, “Mršavi pas”, “Budi ponosan”, “Svijet je opasan”, “Fantastična vatra”, “Bilo je davno”, “Bez pameti” i finalna “Želim da te vidim”. Sve fotografije s albuma potpisali su Mojca Gorjan i Nino Šolić.

Unatoč svoj genijalnosti i veličini, album zbog spomenutih ratnih zbivanja gotovo da i nije imao realnu promidžbu, svirke su bile gerilske, locirane uglavnom po “sigurnim” domaćim gradovima i onima održanim u Deželi. Vjerojatno je to i glavni razlog zbog čega su tom albumu promicale sve nagrade makar je jedan od klasičnih primjera koji nam zorno evociraju uspomene na doba kada smo se ponosili domaćim rockom.

Sve su to razlozi zbog kojih bismo taj dragulj hrvatske rock-scene u povodu tridesete obljetnice izvorne objave napokon mogli vidjeti na nekom remasteriranom, 180-gramskom vinilu, te da tri desetljeća poslije sjaji onim sjajem kojim je trebao sjati te 1993. godine. Resursa i adekvatnih producenata, kao i majstora zvuka, zasigurno ima, a siguran sam i da zainteresiranih potencijalnih kupaca ne manjka. Pogotovo što je u ovoj eri reizdanja to jedini album grupe Majke koji nije do sada dobio novo ruho (osim na CD-u, 1995. i 2004. godine).

“Razdor” je objavljen za Croatia Records i tadašnju podetiketu T.R.I.P. koju su vodili Aleksandar Dragaš i Tomislav Šunjić. Nadam se da će odgovornim ljudima ovaj tekst na Staru godinu, Silvestrovo, postati podsjetnikom da na 30. obljetnicu “Razdora” album napokon osvane u izdanju kakvom doista zaslužuje.

Goran Čelig