Predavanje: Ratko Martinović – Halucinogeni kaktusi

Kad govorimo o halucinogenim kaktusima, za one koji nisu previše upućeni govorimo ustvari o kaktusima poput pejotla, San Pedra ili peruanske baklje. Svi su oni povezani meskalinom, psihoaktivnom tvari koja se prirodno pojavljuje kao alkaloidni psihodelik u krovnoj podjeli halucinogena.

Meskalin je povijesno značajnim učinila uglavnom antipropaganda. Kao i svi drugi psihodelici, meskalin je prvotno zabranjen pod utjecajem dominantnijih religija (Tonkawa, Mescalero i Lipan Apache izvorne su meskalinske religije) Istoka i Zapada, poglavito jer je rekonekciju s Bogom ostvario izvan domene duhovnih posrednika odnosno svećenika – čime su oni gubili svoje značenje. I samo ime San Pedro dolazi kao vrsno odrađen PR zatečenih Indijanaca. Nakon što su vidjeli da konkvistadori uništavaju pejotl zbog sličnosti s hostijom, drugi izvor meskalina preimenovali su u katoličko ime. I to argumentirali “činjenicom” da se tijekom konzumacije jasno vidi sveti Petar. Uz takvu sugestiju isusovci i konkvistadori imali su njegove vizije i sačuvan je kao jedan od sakramenata.

Bend The Doors gura pejotl u vrh tadašnje pop-kulture. Poslije supstanciju dodatno popularizira roman Strah i prijezir u Las Vegasu, a zanimljivo je da je taj gonzo-klasik došao iste godine kada su SAD i UN odlučili potpuno zabraniti psihoaktivne supstancije, uz rigorozne kazne zatvora za proizvođače, uzgajače i konzumente.

O tome i svemu drugome vezanom uz halucinogene kaktuse poslušajte u novom predavanju Ratka Martinovića, koji u organizaciji Kulturnog centra Mesnička originalno i argumentirano obrađuje niz suvremenih društvenih fenomena.

Rezervacije nisu potrebne.
Ulaz je besplatan, a donacije su dobrodošle.

Ratko Martinović – Podcast inkubator

The event is finished.

Date

20. 6. 2022.
Expired!

Time

18.00 - 19.30

Oznake

Ljetni program,
Predavanje,
Znanost

Lokacija

Kulturni centar Mesnička
Mesnička ulica 12, Zagreb
Website
https://bit.ly/3KN1R7a
Kategorije

Organizator

Kulturni centar Mesnička
Email
kulturnicentarmesnicka@gmail.com
Website
https://kcm-club.net/