Predavanje: Ratko Martinović – Ayahuasca i DMT

DMT ili dimetiltriptamin prirodno se javlja u ljudskom tijelu. Stvara se u vrlo malim količinama tijekom normalnog metabolizma. Čisti DMT na sobnoj temperaturi izgleda kao bezbojni vosak ili kristal. Prvi put sintetiziran je 1931. godine, a poslije je pronađen i u ljudskom organizmu. Također se prirodno nalazi u velikom broju biljaka. Biljke koje sadržavaju DMT koriste se u nekoliko južnoameričkih šamanističkih kultura. On je glavni aktivni sastojak napitka ayahuasce. DMT je jaka psihoaktivna tvar i može izazvati posebno jako iskustvo, uključujući stvarne halucinacije (iskustvo koje se ničim ne razlikuje od stvarnosti).

Ayahuasca je naziv za posebno pripravljen napitak koji sadržava snažnu psihoaktivnu supstanciju. Efekti su izvanredni i često identični onima koje proizvodi DMT nastao u ljudskoj epifizi. Čovjekov mozak luči DMT samo u posebnim trenucima – obično prilikom rođenja, duhovnog iskustva, stanja šoka i slično, što možemo najjednostavnije objasniti pojmom pojave proširene percepcije. Iako se o ayahuasci govori kao o halucinogenoj drogi, ona to jednostavno nije. Prvo i osnovno, ona ne stvara ama baš nikakvu ovisnost. Štoviše, na takve ceremonije često dolaze ovisnici o drogama, alkoholu ili nikotinu jer je ayahuasca u stanju iscijeliti nečiju ovisnost. Mnogi šamani uzimaju ayahuascu čitav život, tisućama puta, pa svejedno doživljavaju duboku starost i ostaju zdrave osobe s velikim i skladnim obiteljima. Ona nije samo halucinogeni napitak spravljen kuhanjem dviju biljaka koje rastu u Amazoni – iskustvo ayahuasce predstavlja i mogućnost komunikacije s čitavim spektrom duhovnih bića.

To su osnovne značajke, a slušajući Ratkova saznanja s lica mjesta čut ćemo mnogo više o toj temi u novoj epizodi našeg druženja ponedjeljkom od 18 sati.

Ulaz je besplatan, a donacije su dobrodošle.

The event is finished.

Date

11. 7. 2022.
Expired!

Time

18.00 - 19.30

Oznake

Društvena zbivanja,
Ljetni program,
Na rubu znanosti,
Predavanje,
Znanost

Lokacija

Kulturni centar Mesnička
Mesnička ulica 12, Zagreb
Website
https://bit.ly/3KN1R7a
Kategorije

Organizator

Kulturni centar Mesnička
Email
kulturnicentarmesnicka@gmail.com
Website
https://kcm-club.net/

Leave a Reply