Predavanje: Miško Erak – Geostrateška situacija na istočnoj jadranskoj obali i u donjoj Neretvi između IV. i I. st. pr. Kr.

Tko smo, što smo i otkud zapravo dolazimo?
Pretpostavljam da je svatko od nas bar jedanput u životu sebi postavio ta pitanja. Također se trebamo upoznati s najnovijim tezama koje nam govore o tome kako su Hrvati autohton narod na svom povijesnom području, nastali uglavnom od romaniziranog ilirskog supstrata s manjim slavenskim primjesama. Isto tako moramo vidjeti što nam govori relativno nova znanstvena grana, populacijska genetika, o stvarnom tj. genetičkom podrijetlu Hrvata. Teza kako su Hrvati autohton narod na svom povijesnom prostoru te kako velika većina predaka današnjih Hrvata nije došla seobom Slavena iza Karpata ili iz Irana na istočnu jadransku obalu nije nova ideja. Nju su tijekom vremena isticali poznati političari, arheolozi i povjesničari, ali razvojem suvremenih genetičkih istraživanja i razvojem populacijske genetike teza o autohtonosti dobiva sasvim novu dimenziju – znanstvenu dokazivost. Osim znanstvene dokazivosti imamo još nekoliko vrsta materijalnih ostataka od kojih posebno treba istaknuti stećke, za koje mnogi autori tvrde da dokazuju autohtonost i kontinuitet naroda na područjima na kojima se nalaze. Isto tako ćemo govoriti i o metafizičkim mjestima znanim pod nazivom Genius loci ili dobrim duhom prostora koji predstavljaju kontinuitet suživota na istom području kroz različita povijesna razdoblja. Naši junaci: junaci ove priče plinjanski su knezovi Grupkovići i njihov grb, ideolog ilirskog narodnog preporoda Bogoslov Šulek, slabo znani ali iznimno značajan svećenik, arheolog i općenito svestrana gotovo renesansna osoba don Petar Kaer, najveći hrvatski književnik Miroslav Krleža i konačno, po mom mišljenju, najveći živući hrvatski pjesnik Petar Gudelj.

Istaknute teme:

 • JOŠ JEDNOM O PODRIJETLU HRVATA
 • Y KROMOSOM I HAPLOGRUPE – GENETIČKA DOKAZIVOST PODRIJETLA
 • INTERPRETACIJA GENETIČKIH ISTRAŽIVANJA HAPLOGRUPA U RH
 • REZULTATI ISTRAŽIVANJA U DONJOJ NERETVI I NEPOSREDNOM OKRUŽENJU
 • JESU LI HRVATI AUTOHTON NAROD NA SVOM POVIJESNOM PROSTORU?
 • GENIUS LOCI MJESTA ILI KONTINUITET SUŽIVOTA
 • KULTURNI SLOJEVI NA GENIUS LOCI MJESTIMA U DONJOJ NERETVI
 • STEĆCI KAO SVJETSKI I HRVATSKI FENOMEN
 • PROUČAVANJE STEĆAKA TIJEKOM VREMENA
 • STEĆCI KAO DOKAZ AUTOHTONOSTI
 • UKRASI NA STEĆCIMA

O autoru knjige i predavaču:

Miško Erak, rođen 21. ožujka 1961. u Metkoviću, djetinjstvo i mladost proveo u Pločama, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao na Fakultetu građevinskih znanosti Sveučilišta u Zagrebu kao dipl. ing. građevine, a potom završio Master of Business Administration (MBA) program na Henley Management College (UK), kao magistar poslovnog upravljanja. Radio kao profesor građevinarstva i matematike u vatrogasnoj školi MUP-a RH, inženjer u Hidroelektri, konzultant u savjetodavnoj kući CM-Expert, a zadnjih dvadesetak godina radi kao privatni poduzetnik na području ljudskih resursa u tvrtki Dr. Pendl & dr. Piswanger. Sudionik je Domovinskog rata i nositelj spomenice Oluja. Oženjen je i otac troje djece.

 • Četvrtak 2. lipnja 2022. od 18:00 do 19:30, KCM, Mesnička 12, Zagreb

Date

2. 6. 2022.
Expired!

Time

18.00 - 19.30

Oznake

Kultura,
Ljetni program,
Predavanje

Lokacija

Kulturni centar Mesnička
Mesnička ulica 12, Zagreb
Website
https://bit.ly/3KN1R7a
Kategorije

Organizator

Kulturni centar Mesnička
Email
kulturnicentarmesnicka@gmail.com
Website
https://kcm-club.net/
QR Code

Leave a Reply