11. SUR

Koncert: Sjeverozapad / 11. Stih u regiji 2022.

U KCM-u gostuje jedanaesti po redu festival Stih u regiji, koji dovodi Zvonku Obajdin (Sjeverozapad) te pjesnički maraton čitanja poezije. 

Program u KCM-u

20 h SUR-ov start: Ivan Herceg

20.10 h SUR-ova glazba: Sjeverozapad 

20.45 h SUR-ova čitanja: D. Glamuzina, P. Gregurec, S. Ivanov, V. Kuneva, H. Kunić, S. Lovrenčić, J. Miholjević, Lj. Mindova
_______________________________________________________________________________________________

Sjeverozapad je novi bend na zagrebačkoj sceni, ali čine ga glazbenici koji su bili, ili još uvijek jesu, stalni ili gostujući članovi cijelog niza bendova kao što su Svemir, Rebel Star, Denis Katanec OkanaganLtd, Nebo Roza, Radost! ili Drvored.

Specifičnost benda jest tematika  koju obrađuju, a to je ciklus pjesama Stojana Vučićevića pod nazivom “Potpuna pomrčina Sunca na otoku Grguru petnaestog veljače 1961”, koji su uglazbili. Riječ je o stihovima vezanima uz pjesnikovo izdržavanje kazne na Svetom Grguru, otoku tri kilometra udaljenom od poznatijeg Golog otoka, s kojim je Grgur osim geografskog položaja dijelio i namjenu – na njemu nalazila se kaznionica za žene i mlade.

Takav projekt predstavlja zanimljiv izazov za glazbenike Sjeverozapada jer cjelina kao što je zbirka poezije zahtijeva da se glazba ili cjelokupan album pišu kao koncept. Konceptualni album pred glazbenika postavlja izazov kojim se današnja glazba u globalu rijetko bavi: kako napraviti kompleksno djelo u kojem se od početka do kraja provlači jedna ili nekoliko misli ili motiva. U ovom slučaju, pjesnik vješto kombinira motive koji su izvrsno legli u format konceptualnog glazbenog albuma.

Glazba je po svome zvuku pomalo filmska, atmosferična i dinamički raste i pada ovisno o intenzitetu stihova u samoj zbirci, a jedan od epiteta korišten da se opiše bend jest i „noir“.

Melodioznost i atmosferu glazbe dugujemo  električnom klaviru i njegovim raznovrsnim teksturama te električnoj gitari koja koristeći mnoštvo efekata prelazi konvencionalni zvuk instrumenta i postaje široko primjenjiv alat sposoban da svojim ponekad neobičnim teksturama stvori snažnu zvučnu podlogu. Gitara i klavir podržani su ritam-sekcijom bubnja i basa, koji stvaraju čvrst i siguran temelj glazbi i postaju sidro ambijentu i atmosferičnosti toga benda. Sve u svemu, Sjeverozapad ne bi bilo lako usporediti s drugim sastavima na sceni jer i po svome zvuku i po tematici odskače od svojih suvremenih kolegica i kolega.

O Vučićeviću se rijetko govori, a o njegovoj teškoj ali snažnoj poeziji nije lako ni pričati – što reći kada njegovi stihovi govore više i ljepše nego što mi u ovoj maloj najavi možemo sročiti. Zato najbolje da vas uputimo da pročitate što su o njemu imali reći drugi ljudi od riječi, Luko Paljetak povodom dvadesetgodišnjice njegove smrti još 2009. (http://www.matica.hr/vijenac/412/stanovnik-plavog-salona-2635/), te nedavno Miljenko Jergović (https://www.jergovic.com/subotnja-matineja/pisac-koji-malo-pomalo-nestaje-iz-sjecanja-hrvatske-knjizevnosti/).

_______________________________________________________________________________________________

Program 11. Stiha u regiji 2022. u cijelosti pogledajte ovdje:

https://hrvatskodrustvopisaca.hr/hr/novosti/festival-stih-u-regiji-2

The event is finished.

Date

23. 6. 2022.
Expired!

Time

20.00 - 23.00

Oznake

Koncert,
Kultura,
Ljetni program,
Program uživo,
Umjetnost

Lokacija

Kulturni centar Mesnička
Mesnička ulica 12, Zagreb
Website
https://bit.ly/3KN1R7a
Kategorije

Organizator

Hrvatsko društvo pisaca
Email
ured@hrvatskodrustvopisaca.hr
Website
https://hrvatskodrustvopisaca.hr/

Ostali organizatori

Kulturni centar Mesnička
Email
kulturnicentarmesnicka@gmail.com
Website
https://kcm-club.net/