reflections C

Izložba: Marta Živičnjak – Odrazi

Izraziti jednostavno jezgrovitu misao pravi je izazov, ne samo piscima i govornicima nego i općenito svakomu tko se bavi likovnim, pa time i kreativnim radom. Već prvi pogled na rad Marte Živičnjak ističe minimalnost iskorištenih sredstava. Riječ je o mobilu Odrazi, koji se razvio iz prethodno izvođenih instalacija sastavljenih od crteža koje je slikarica crtala flomasterom na papiru pa ih izrezivala skalpelom. Tom prilikom ovješene plošne (tanke, papirnate), oble forme nalik na siluete oblutaka iznikle su odnosno transponirane su iz ažuriranog crteža. Forme tih „oblutaka“ papira raspoređene su u prostoru tako da je stvoren pokretni crtež. Marta Živičnjak njime je sugerirala i druge konkretne oblike asocirajući nas na kapljice zaustavljene u mirnom, polaganom padu na tlo i takoreći zaustavila ih u tišini koju one stvaraju na laganom vjetru, poput lišća pokrenutog lahorom. Takvoj promjeni izgleda dijelova cjeline u igri svjetla i sjene doprinosi to što se ovješeni „obluci“ na različitim visinama lagano njišu i vrte kako struji zrak u prostoru. Koliko se Marta Živičnjak zaigrala, pokazuje to što ovoga puta rabi intenzivne ili razvodnjene različite tonove plave boje u akvarelnoj tehnici, a prije je radila isključivo sa sivim nijansama papira. Nadalje, i ovim radom do izražaja ponovno dolazi autoričin senzibilitet za specifične organske forme u prirodi, ali koje ona reducira tako da ih svodi na znak. I to znak kojim se neslučajno igra Danijel Dragojević, pa ga čita obrnuto i naziva katulbo, a ako se više puta ponovi „za razliku od pravog oblutka, ovaj novi se kotrlja, poskakuje, zvuči veselo, kao neki nepoznati stranac iz toplijih krajeva“. Eksperimentiranjem s pokretom, što je odlika izražavanja u području kinetičke umjetnosti, primjetno je i širenje njezina polja zanimanja u kojem ulazi u ambijent. U uspostavljanju pravilnih odnosa između formi nastoji oko taktičnosti, a ipak ne nauštrb toga da apstraktni oblici podsjećaju na svijet biomorfnog, koji nam je blizak u svojoj nenametljivoj pojavnosti. (Nevenka Šarčević)

Marta Živičnjak rođena je 7. srpnja 1987. u Zagrebu. Završila je Školu za primijenjenu umjetnost i dizajn u Zagrebu 2006. godine. Poslije završene srednje škole upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu (nastavnički odsjek) 2006. godine. Nakon završetka preddiplomskog studija opredjeljuje se za smjer slikarstvo na diplomskom studiju. Od 2010. godine članica je HDLU-a. Diplomirala je 2012. u klasi profesora Ante Rašića. Godine 2021. postaje članica ULUPUH-a, sekcije za tekstilno stvaralaštvo. Aktivno izlaže od 2010. godine. Sudjelovala je na kolonijama i rezidencijama u Hrvatskoj i inozemstvu. Živi i radi u Zagrebu.

Kontakt: e-mail marta.zivicnjak@yahoo.com, mobitel 097/6420-581.

Otvorenje je izložbe u ponedjeljak, 20. lipnja u 21 sat. Izložba je otvorena do 2. srpnja 2022. Radno vrijeme Galerije KCM jednako je onome kluba.

The event is finished.

Date

20. 6. 2022. - 2. 7. 2022.
Expired!

Time

Cijeli dan

Oznake

Izložba,
Kultura,
Ljetni program,
Umjetnost

Lokacija

Kulturni centar Mesnička
Mesnička ulica 12, Zagreb
Website
https://bit.ly/3KN1R7a
Kategorije

Organizator

Kulturni centar Mesnička
Email
kulturnicentarmesnicka@gmail.com
Website
https://kcm-club.net/